Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

”Nu gäller det att stå upp för spellicensförslaget i EU”

Utredningen om den svenska spelmarknadens omreglering var efterlängtad. Den bekräftar den svenska lotterimodellen i allt väsentligt, men visar också på att halva jobbet återstår – att stå upp för förslaget i EU. Skulle det misslyckas är det ett drastiskt bakslag för Sveriges samlade ideella krafter.

Publicerad: 31 mars 2017, 10:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Colourbox & Postkodlotteriet


Ämnen i artikeln:

Ideella sektornEkonomi

Ett av spellicensutredningens huvudsyften var att få ordning på den svenska spelmarknaden. Spelbolag med licenser i andra EU-länder ska ges möjlighet att få svensk licens och därmed stå under svensk myndighetskontroll samtidigt som de betalar skatter och avgifter i landet. Det förslag som nu presenterats av utredaren Håkan Hallstedt har goda förutsättningar att skapa den efterfrågade ordningen. Som utredare handlar arbetet ofta om att göra avvägningar. Ingen av spelaktörerna har fått igenom alla sina önskemål, men i god svensk anda är det ömsom vin, ömsom vatten för samtliga. I proportioner som de flesta kan svälja.

En viktig del i arbetet med utredningen har varit att värna de svenska ideella krafternas intäkter från lotterier. Närmare 200 000 personer jobbar i dag inom ideell sektor och lotterier står för 20 procent av intäkterna. Sammanlagt handlar det om cirka 1,6 miljarder per år som är fria att användas till sådant som organisationerna själva ser som mest angeläget - oavsett om det gäller fotbollsläger för nyanlända, fattigdomsbekämpning eller cancerforskning.

Utredningen bekräftar i sitt förslag en hörnsten i den svenska lotterimodellen och ger ideella krafter – tillsammans med staten – ensamrätt på lotterier. Detta oavsett om det sker via traditionella fysiska lotter eller över nätet. Dessa lotterier ska också skattebefrias. Det är bra.

Vi är inte nöjda med alla delar. Vi hade gärna sett mer långtgående förslag vad det gäller bland annat spelansvar och konsumentskydd. Den konkurrensutsatta delen av marknaden får en asfalterad motorväg med svensk licens att bedriva till exempel nätkasino: utan tak på bonusar, utan tak på återbetalningsprocent och utan tak för spelbudget. Vilket betyder att fler i Sverige riskerar att utveckla spelmissbruk. Dessutom riskerar ideella krafter att stå som förlorare när online bingo ska bedrivas under samma förutsättningar som de Maltabaserade aktörerna.

Men viktigaste för att den svenska lotterimodellen ska kunna fortsätta att ge överskott till ideell sektor på en omreglerad marknad är EU:s godkännande. Som EU-medlem har Sverige att följa EU-rätten och försäkra sig om att ny lagstiftning inte strider mot till exempel EU:s konkurrensrättsliga regler.

Håkan Hallstedts förslag om skattebefrielsen av intäkterna till ideella föreningar är en fråga som EU måste ge grönt ljus för innan lagen blir verklighet i Sverige. För att få vägledning om hur rättsläget ser ut har Novamedia bett en av Sveriges främsta experter på området, Jörgen Hettne, licentiat i EU-rätt vid Lunds universitet, om en bedömning.

Hans slutsats är att Sverige har goda chanser att få igenom en ny lagstiftning bland annat eftersom det ideella Sverige och de vinstdrivande spelföretagen är verksamma i två olika segment av marknaden som inte konkurrerar med varandra. Förslaget påverkar därför inte konkurrensen. Utredaren har haft en dialog med EU-kommissionen i Bryssel och talat med EU om möjligheterna för just detta och föreslår en prenotifiering hos EU-kommissionen.

Dessutom finns redan en uttalad politisk vilja om att värna ett stark ideell sektor. Vad som återstår är att svenska politiker nu aktivt arbetar för att spellicensutredningens förslag blir verklighet. Det kräver kunskap och stort engagemang för att övertyga EU- kommissionen om att den nu föreslagna omregleringen är rätt väg att gå. Det finns många ideella krafter i Sverige som är beredda att på olika sätt bidra i detta arbete.

Vårt samhälle är byggt på ett samarbete mellan det civila, stat och näringsliv. De ideella organisationerna och föreningarnas insatser är ovärderliga. Låt de fortsätta att bidra i samhället – även på en omreglerad spelmarknad.

Anders Årbrandt, managing director Novamedia Sverige AB, operatörsbolag för Postkodlotteriet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Ideella sektornEkonomi

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev