Arbetsvillkor
Nobelcenter kommer att sjuda av liv året runt
Verksamheten i Nobelcenter utvecklas i nära samarbete med några av världens främsta museiexperter och i tät dialog med forskare och Nobelpristagare. Med Nobelpriset som bas vill vi skapa engagemang kring vetenskap, litteratur och fred. I linje med Alfred Nobels testamente vill vi bidra till ”mensklighetens största nytta”.
Publicerad: 9 mars 2016, 09:45
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Vi är övertygade om att Nobelcenter inte bara bidrar till att förverkliga Alfred Nobels vision utan att det också stärker Nobelprisets ställning i världen. Foto: David Chipperfield Architects
REPLIK. ”Nobelcentret riskerar att bli tomt och dyrt skal” skriver Ulf Johannisson, managementkonsult, i Dagens Samhälle den 7 mars.
Visionen för Nobelcenter är klar och tydlig - vi ska skapa en publik mötesplats där vi tar tillvara Nobelprisets förmåga att inspirera människor till att själva söka kunskap, att ifrågasätta, att vilja förstå och förbättra världen.
Här ska tidens stora frågor belysas och diskuteras. Det är denna vision som driver utvecklingen av verksamheten i huset framåt.
De permanenta utställningarna i Nobelcenter kommer att ägnas åt Nobelprisområdena, pristagarna och deras insatser, och åt Alfred Nobel. Vi har också utrymmen för att ta emot och utveckla tillfälliga utställningar. Ett annat viktigt inslag är en skolverksamhet; vi siktar på att alla elever i Stockholm ska komma minst en gång per stadium.
I Nobelcenter ska vi också bedriva en bred programverksamhet med möten av olika slag, med debatter och kulturevenemang. Till detta kommer en restaurang, kafé och en butik. Vi är övertygade om att Nobelcenter kommer att bli ett av Stockholms viktigaste besöksmål för såväl stockholmare som för långväga besökare.
Huset kommer att sjuda av liv året runt, veckans alla dagar. Det är sannerligen så långt ifrån ett tomt skal som man kan komma.
Ulf Johannisson må vara en duktig managementkonsult, men frågan är vad han vet om hur man utvecklar en publik verksamhet med utgångspunkt i Nobelpriset. Han råder oss att prata med en expert i Köpenhamn, Thomas Söderqvist, som vi länge har haft kontakt med och som skapat en framgångsrik exklusiv, medicinsk museimiljö i Köpenhamn.
Men det är inte det vi ska göra i Nobelcenter.
Nobelpriset har en fantastisk kraft. Vi har sedan mer än ett decennium upparbetade kontakter med många av världens främsta museer. I den referensgrupp som vi arbetar med deltar några av de som har lång erfarenhet av att skapa välbesökta, publika mötesplatser med höga innehållsmässiga ambitioner.
Sedan ett år tillbaka samarbetar vi också med Atelier Brückner, ett av världens ledande kontor inom utställningsdesign och scenografi. Med den erfarenhet vi har från Nobelmuseet och den bas av fantastiska berättelser vi har att ösa ur – 900 Nobelpristagares liv och upptäckter – är vi helt övertygade om att vi kommer att skapa en verksamhet som både kommer att locka till lärande, inspirera till tankar och reflektioner samt väcka engagemang.
Med Nobelcenter ska också vetenskapen få ta plats mitt i Stockholm. Vi lägger just nu sista handen vid ett brett vetenskapligt program som tagits fram med hjälp av representanter från de prisutdelande institutionerna, Sveriges unga akademi och flera Nobelpristagare.
Ambitionen är både att bedriva en inomvetenskaplig verksamhet och att nå ut brett i samhället. Då är en placering i ett ”vetenskapskluster” inte alls det lämpliga.
Johannisson oroar sig över Nobelprisets varumärke. Samtidigt visar han inga tecken på att ha brytt sig om att sätta sig in i den verksamhet vi planerar. Det är märkligt. Men tyvärr inte ovanligt i diskussionen om Nobelcenter.
Vad Johannisson inte verkar veta är att Nobelsystemet har utvecklat en omfattande publik verksamhet kring Nobelpriset de senaste 20 åren. Det handlar om utställningar, programverksamhet, digitala satsningar, möten och konferenser.
Denna verksamhet bidrar på ett positivt sätt till att göra frågor som rör vetenskap, litteratur och fred mer tillgängliga för en bredare allmänhet. Vi är övertygade om att det inte bara bidrar till att förverkliga Alfred Nobels vision utan att det också stärker Nobelprisets ställning i världen.
Med Nobelcenter får vi ännu bättre möjligheter att utveckla vårt publika arbete.
Slutligen: Det är visionen för centret och betydelsen av Nobelpriset i världen som gör detta projekt möjligt. Blasieholmen är en utmärkt plats för att inspirera människor och ett bra sätt för Stockholm att ta vara på den lyskraft som finns kring Nobelpriset världen över.
Olov Amelin, chef för Nobelmuseet
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.