Arbetsvillkor
Ni fördummar debatten om fattiga EU-medborgare
Det är obegripligt att Moderaterna i Stockholm ställer förebyggande hälsoinsatser mot akuta insatser. Det ligger nära till hands att tro att satsningen förlöjligas för att det är kvinnors hälsa det handlar om, skriver Ewa Larsson (MP).
Publicerad: 28 augusti 2015, 11:56
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Stockholm, Göteborg och Malmö har ansökt om 9 miljoner kronor från Europeiska Socialfonden till det omstridda projektet. Foto: Colourbox
Stockholm, Göteborg och Malmö ansöker gemensamt om nästan 9 miljoner kronor från Europeiska Socialfonden. Pengarna ska bekosta ett hälsoprojekt som vänder sig till kvinnor utan bostad som tillfälligt vistas i Sverige och som försörjer sig i gatumiljö. Sexuell och reproduktiv ohälsa är ett av de vanligaste hälsoproblemen för kvinnor i åldern 15 till 44 år i låg- och medelinkomstländer. Samtidigt säger Världshälsoorganisationen, WHO, att god hälsa är en förutsättning för att ta sig ut ur ett utanförskap. Beviljas pengarna kommer bland annat RFSU och Riksorganisationen för Europeiska Romer att vara samarbetspartners i projektet.
Eftersom det här är ett så viktigt projekt är jag glad över att det är så många som står bakom det.
Ulrika Karlsson (M), som är ordförande för riksdagens tvärpolitiska grupp för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, uppskattar vad Stockholm vill göra för tiggande EU-medborgare. Och Moderaterna i Göteborg har röstat bifall till projektet. Av den anledningen känns det också tråkigt att läsa Moderaterna i Stockholms osakliga kritik.
Andréa Ström (M) som är vice ordförande i socialnämnden i Stockholm skriver både att projektet vänder sig till barn och att ekonomisk ersättning ska utgå. Det förvånar mig eftersom dessa frågor avhandlades på Socialnämndens sammanträde där Socialförvaltningen var väldigt tydlig med att projektet inte riktar sig till barn i Stockholm eller att ekonomisk ersättning ska utgå. Andréa var med på det mötet och fick den informationen precis som resten av nämnden.
Den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm arbetar utifrån ett gemensamt antaget 16-punktsprogram med åtgärder för fattiga EU-medborgare. Programmet innehåller många akuta insatser men vi arbetar också långsiktigt med mål att ingen ska behöva sitta på gatan och tigga. Men vi kan alltid göra mer. Och att arbeta med hälsofrämjande insatser för kvinnor tillsammans med civilsamhällets organisationer är ett exempel på hur vi utvecklar arbetet. För mig är det särskilt glädjande att städer går samman i förebyggande arbete. Det är också något som är otroligt viktigt eftersom hälsa är helt avgörande för individens sociala- och ekonomiska utveckling.
Efter Moderaterna i Stockholms kritik mot projektet har det stormat en del kring ”sexkurser” på sociala medier. Jag tycker att det är så otroligt tråkigt att okunskapen om sexuell och reproduktiv hälsa är så utbredd. Det ligger nära till hands att tro att satsningen förlöjligas för att det är kvinnors hälsa det handlar om. Dessvärre skulle det inte vara första gången.
Av den anledningen vore det också så bra om landstinget i Stockholm ville vara med på tåget. Något som Andréa Ström (M) också tar upp. Hon tycker att det är anmärkningsvärt att majoriteten inte har involverat landstinget i processen. Själv tycker jag snarare att det är anmärkningsvärt att moderatledda landstinget i Stockholm visat så ljumt intresse av att samarbete med Stockholms stad när det gäller hälsoinsatser till fattiga EU-medborgare.
Det är obegripligt att Moderaterna i Stockholm ställer förebyggande hälsoinsatser mot akuta insatser. Som jag ser det gynnas svåra sociala frågor av en bred samstämmighet och därför är det positivt att många andra Moderater ställer sig bakom projektet.
Ewa Larsson, socialborgarråd (MP) i Stockholm
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.