Arbetsvillkor
Nej, dagens ungdomar är inte lata!
DS krönikör låter väldigt mycket som om ungdomen får skylla sig själv för att de går arbetslösa. Men ungdomsarbetslösheten är faktiskt ett kollektivt problem och ett ideologiskt val.
Publicerad: 29 april 2014, 12:40
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Egenföretagaren och debattören Rebecca Weidmo Uvell ger i sin senaste krönika årets tips till svenska ungdomar: Sök jobben ni inte vill ha!
Som vore dagens ungdom en samling lata, bortskämda godsägare som inte har något bättre för sig än att rata alla jobb som inte ryms under rubrikerna: ”bloggare, modell, egenföretagare, chef, debattör, journalist, fri konstnär, frifräsande entreprenör och surferdude”. Weidmo Uvell är generös nog att upplysa om de 30.000 lediga jobb som finns att söka på Platsbanken idag. Varav nästan 5000! inte kräver utbildning.
Wow. låt oss då stilla upplysa om att det fortfarande råder rekordhög arbetslöshet för unga människor i Sverige idag. Med de drygt 120 000 personer under 24 år som söker jobb går det inte direkt att skopa upp de där försäljnings, service och caféjobben med slev.
Det irriterande med den här typen av retorik är att den slår fast en gammal myt om dagens ungdom som aldrig verkar gå ur modet: ”Dagens ungdom är lat och bortskämd” ”De tar ju inte jobben som bjuds”
Låter onekligen väldigt mycket som om ungdomen får skylla sig själv för att de går arbetslösa, när det egentligen handlar om ett kollektivt problem och ett ideologiskt val.
Weidmo Uvell tycker att vi måste prata om vikten av det första jobbet. Så roligt för alla som sökt jobb i månader utan framgång att höra. De som fått nej för att de fortfarande inte fått in en fot på arbetsmarknaden och för att de var en av 800 som sökte jobbet. Weidmo Uvell skriver att ”många ungdomar inte är intresserade”.
Då kan vi berätta att den största oron unga människor i Sverige bär på är rädslan för arbetslöshet. Unga är mer rädda för att inte få jobb än för att bli ensamma eller för att deras kroppar inte är fina nog, enligt Ungdomsstyrelsens attityd och värderingsguide 2013.
Sju av tio unga vill ha ett arbete, en riktig, trygg anställning man kan räkna med. Som gör att man kan planera sitt liv, skaffa en bostad och försörja sig på. För det här sättet att prata om arbeten, att vi är för kräsna och att de kan vara på vilka villkor som helst bara man får ett, har gjort något med vår arbetsmarknad: Människor vänjer sig vid att jonglera sina liv mellan otrygga vikariat, sms-anställningar, deltider, lågbetalda knäck och en otrygghet som varar på obestämd framtid.
En arbetsmarknad som ger arbetsgivare möjlighet att missbruka visstidsanställningar och utnyttja det utsatta läge som arbetssökande befinner sig i.
Fast det är klart… Du kan klara dig förbi den där vardagen om du har föräldrar som försörjer dig, en rik partner, eller om du fixar ett par miljoner kronor genom ditt framgångsrika nyföretagande. Det är dock inte den överväldigande majoritetens verklighet.
Så nej Rebecka Weidmo Uvell, vi behöver inte prata om ”hur vi framgångsrika personer haft minst ett jobb som varken var roligt eller utvecklande”! Vi behöver prata om alla som inte får något jobb fast de söker. Vi måste prata om hur villkoren för de anställningar som finns ser ut. Eller om de 41 otrygga jobben vi har haft innan vi lyckades få en tillsvidaretjänst.
Framförallt ska vi sluta skylla arbetslösheten på dagens lata ungdom. Om någon undrar varför så gjorde vi ett par filmer om precis det här som kom idag.
Vi kände tydligen på oss att den här frågan skulle diskuteras.
FOTNOT: Sonja Schwarzenberger är skribent i antologin Skitliv – ungas villkor på en förändrad arbetsmarknad och projektledare för filmerna De bortskämda, De dyra och De lata som alla är en del av fackförbunden i 6F´s valkampanj Vilket samhälle vill du ha?.
Sonja Schwarzenberger, projektledare Arena Opinion
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.