Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

”Myndigheterna är bra på kommunikation”

Det är vare sig tekniken eller kompetensen det är fel på, men kanske prislappen.

Publicerad: 16 juni 2016, 09:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

MedierOffentlig sektor

REPLIK Gustav Rydén Gramner kritiserar ”det offentliga” för att köpa in (alltför) dyra tjänster för att distribuera pressmeddelanden i artikeln ”Offentliga betalar i onödan för dåliga presstjänster” i Dagens Samhälle den 10 juni 2016. Dessutom anser han att myndigheternas kommunikatörer ska bli bättre på att målgruppsanpassa pressinformation.

Vad gäller digitala presstjänster för pressutskick och pressrum så är de, för alla oss som varit med ett tag, ett stort kliv framåt. De sparar tid och minskar osäkerheten hos såväl avsändare som mottagare. En tillbakagång till telefax, brev eller rent av en härold som ropar ut kungörelser hade i och för sig varit festligt, men lämpar sig nog bättre under medeltidsveckan i Visby.

Vad gäller smartheten i myndigheters kommunikation är åtminstone jag av uppfattningen att myndigheter, till skillnad från privata organisationer och företag, har helt andra krav på sin informationsspridning.

Och givet den dragkamp mellan kommunikatörer och andra tjänstemän på myndigheten, inom det ram- och regelverk som finns för kommunikationen, bör vi kanske vara imponerade över hur bra svenska myndigheter ändock kommunicerar.

Jag tror starkt på myndigheters digitala pressrum och digitala pressutskick. Att göra pressinformation lättillgänglig på nätet med ett digitalt pressrum är såväl en anpassning till det nya medielandskapet som i linje med EU:s PSI-direktiv (2003/98/EG) som nu är lag (2010:566).

Racka inte ned på våra myndigheters hårt arbetande kommunikatörer. De gör överlag ett utmärkt arbete. Dock, de som köpt in en alltför dyr pressdistributionstjänst utan att undersöka alternativen har definitivt inte gjort det.

Peter Braroe, vd NewsMachine AB

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MedierOffentlig sektor

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev