tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

MTR stämmer strejkande lokförare

Publicerad: 18 april 2023, 13:01

Lokförare inom pendeltågstrafiken i Stockholm har gått ut i en vild strejk. Här demonstration utanför Centralstationen i Stockholm.

Foto: Johan Jeppsson / TT

Tågföretaget MTR stämmer de strejkande lokförarna i Arbetsdomstolen, skriver Arbetet.


Tågförare för pendeltågen i Stockholm gick under måndagen ut i en vild strejk. Nu begär MTR att Arbetsdomstolen fattar ett interimistiskt (provisoriskt) beslut om att förklara strejken olovlig. Samt ålägga lokförarna att ”omedelbart återuppta arbetet”.

MTR anser att strejken ställer till stor skada och att företaget riskerar att få betala stora viten till Region Stockholm. 73 lokförare som namnges i en bilaga till stämningen ska betala skadestånd, kräver MTR.

MTR anser att den summa som blivit ”standard” vid vilda strejker, 3 000 kronor per person och tillfälle, inte räcker. De hänvisar till de stora skador strejken orsakar och till att penningvärdet har förändrats sedan denna standard sattes.

MTR begär även 100 000 kronor i skadestånd från Sekos pendelklubb. Seko har tagit avstånd från strejken, men enligt MTR har pendelklubbens företrädare sagt att det inte är deras ansvar att få lokförarna tillbaka till jobbet.

2018 dömdes 49 sophämtare för en olovlig stridsåtgärd efter en vild strejk som ägt rum i Stockholm 2017. De fick betala mellan 2 500 och 3 500 kronor var i allmänt skadestånd till arbetsgivaren.

TT, DS

LÄS MER: Regionråd kritiskt mot vild strejk– ”Inte en chans att vi böjer oss”

LÄS MER: Miljontals kronor i böter efter pendelstågskaos – ”Förtroendekris”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev