tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

”Många små regioner får för liten makt”

Höj blicken och tänk på vad som är bäst för Sverige – inte bara för Stockholm och Göteborg. Diskussionen om gränser hånas ibland som oviktig och det hävdas att innehållet i regionernas uppgifter är viktigare. Men då glömmer man att gränser, storlek och uppgift är intimt sammanbundna.

Publicerad: 9 mars 2016, 09:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I dag, onsdag, publiceras förslaget om nya svenska regioner. Det finns en risk för att Skåne inte längre kommer att vara en av de stora aktörerna. Detta kommer att försämra Sydsveriges möjligheter att utvecklas. \


Ämnen i artikeln:

RegionerOffentlig sektorStörre regionerRegionalpolitik

I dag, onsdag, publiceras förslaget om nya svenska regioner av regeringens utredare. Tanken är att diskussionen om gränser nu ska börja.

I det inofficiella försnacket har en kortsiktig analys av färgen på omritade valkretsar färgat kommentarerna. Men det är viktigt att höja blicken och se detta långsiktigt. Det handlar sist och slutligen om makt. Och alltför små regioner får alltför liten makt.

Regiondiskussionen har pågått sedan 90-talet. Alla som satt sig in i frågan har sett att dagens inledning i län och landsting med plottriga uppdrag och otydligt ansvar inte fungerar bra.

Men partipolitiskt taktiserande har ofta fått ta överhanden. Tillsammans med att många – ofta utan att vara insatta – förutsätter att residensets placering spelar roll för sina regioner har detta blockerat modernisering av Sverige.

Diskussionen om gränser hånas ibland som oviktig och man säger att innehållet i regionernas uppgifter är viktigare. Men då förbises att gränser, storlek och uppgift är intimt sammanbundna.

Nu ser det ut som att det skapas ett förslag med ett par stora och rationella regioner som ett utökat Västra Götaland på runt 2 miljoner och ett Stockholm med över 2 miljoner.

Detta är bra, men Sydsverige förblir splittrat. Skåne blir exempelvis med dryga miljonen inte längre en av de stora regionerna utan en av de små. Detta kommer att försämra Sydsveriges möjligheter att utvecklas.

Bortsett från frågor som infrastruktur, möjlighet att dela kostnader och specialisera sig inom kultur eller arbete med EU-frågor med mera så handlar det om makt att göra sin röst hörd i framtidsfrågor.

Det handlar på lång sikt mycket om i vilken analysenhet vi ska se regionernas utveckling.

För att få kritisk massa i en rad viktiga frågor behövs ett underlag på närmare 2 miljoner invånare. Om de småländska länen och Skåne splittras kommer inte någon av dem i närheten.

Att uppsplittrade regioner ändå riskerar bli verklighet handlar mycket om den tysta diskussion som sker inom politiken bakom stängda dörrar – och som handlar om att se hur mandatfördelningen kan tänkas bli i den ena eller andra konstellationen.

Om det i Skåne är 50-50 mellan blocken och i Blekinge mest rött så kanske en ny region med Blekinge inte faller på läppen i ena lägret. Skåne och Halland kan ge en annan bias.

För vissa politiker tycks ambitionerna med svensk offentlig organisation inte sträcka sig längre än till nästa val. Eller, kanske man tänker, så är det bäst om inget alls sker, så får man lugn och ro i leden.

Men i själva verket talar även detta för större regioner. Genomslaget för enskilda distrikt med ”trygga” mandat för ena sidan minskar. På lång sikt är det vitaliserande.

Dagens modell fungerar dåligt och det offentliga Sverige är otydligt och splittrat. Ett symptom på detta är att medarbetare på regeringskansliet inte har koll på hur Sverige är organiserat. Och det är lätt att förstå dem i ett land med gamla län och landsting på vissa håll och nya regioner i olika versioner på andra håll.

Vi hoppas därför att det nu äntligen blir en reform med regioner i Sverige och att vi kan göra det kraftfullt med stora regioner.

Om bara Göteborg och Stockholm blir riktigt stora regioner och alla andra blir många och små för att man bygrälar om valkretsar så kan resultatet bli mer centralisering av resurser, inte mer tillväxt.  Så lägg ner partiboken ett tag och tänk på hur landet ska styras i stället.

Per Tryding, vice vd Sydsvenska Handelskammaren

Lisa Jedlid, policy planner Sydsvenska Handelskammaren

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev