söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Malmö FF: ”Med vår modell får unga jobb”

Samarbetet mellan Malmö FF, Malmö stad och Arbetsförmedlingen är ett exempel på samverkan som bidrar till att lösa lokala utmaningar. Vi arbetar målmedvetet för att hjälpa unga arbetssökande att komma närmare arbetslivet och därmed vuxenlivet. I osäkra tider riskerar emellertid kreativa modeller för samverkan att bli bortprioriterade.

Publicerad: 12 november 2018, 09:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Fotbollsklubben Malmö FF samarbetar med AF och kommunen för att få unga i arbete.


Ämnen i artikeln:

UngaArbetsförmedlingenEkonomiArbetslöshetMalmö

På många sätt går det bra för Sverige. Arbetslösheten är förhållandevis låg. Men i skuggan av samhällets framgångar finns det fortfarande många unga som står utanför arbetsmarknaden. Det är allmänt känt att ett arbete leder till tydligare tillhörighet i samhället, något som vi vill att alla ungdomar ska ha en chans att få.

Vi som arbetar för Malmö FF vet av erfarenhet att lokalt engagemang har en stor betydelse för stadens invånare och samhället i stort. Det var därför Malmö FF i början av 2014 tog initiativ till en ny modell som genom samverkan med Malmö stad och den lokala Arbetsförmedlingen hjälper arbetssökande ungdomar att hitta rätt jobb. Genom idéburet offentligt partnerskap (IOP) och lokala satsningar från Arbetsförmedlingen blev det möjligt att lyfta idén till en fullfjädrad verksamhet.

Vi kallar modellen för Karriärakademin och den grundar sig i en matchning mot vad företag i Malmö FF:s nätverk efterfrågar och vilka kompetenser som finns bland de unga som är inskrivna på Arbetsförmedlingen eller Malmö stads arbetsmarknadsavdelning. Matchningen leder till att fler ungdomar har möjlighet att hitta rätt jobb utifrån sina egna förutsättningar, samtidigt som företag hittar rätt person utifrån sina behov. Måluppfyllelsen efter 3 år är 160 procent. Helt enkelt ett vinnande koncept för båda parterna samt för samhället.

Med Arbetsförmedlingen och Malmö stad som medarrangörer anordnar vi även ”Karriärdagar med fotboll” då vi bjuder in samarbetsföretag och unga arbetssökande att lära känna varandra på och bredvid planen genom samtal och fotboll. På så vis sänker vi trösklarna mellan arbetsgivare och arbetssökande och ger Malmös unga en bättre förankring till det lokala näringslivet. Dagen är också till för att inspirera unga att våga ta steget och söka sig till olika utbildningar. Resultatet är att cirka 60 procent av de som har deltagit har antingen gått vidare till anställning eller studier.

Vi är tacksamma över att ha ett bra samarbete med lokala beslutsfattare och myndigheter. Det visar att det finns många i Malmö som vill bidra till sysselsättningen bland unga och ge dem bättre förutsättningar. Vårt initiativ och vår modell för samverkan har varit mycket lyckad och tar nu fart och lyfts till en nationell nivå.

Hittills har sju andra elitfotbollsklubbar anslutit sig och Malmö FF har tagit rollen som nationell samordnare. För Malmö FF är det en betydande framgång och bevis för vad vi gör utanför planen och något som vi stolt vill fortsätta utveckla.

I osäkra tider riskerar emellertid modeller som denna att bli bortprioriterade för mer traditionella, riksomfattande lösningar.

Om vår kommande regering, med den nya arbetsmarknadsministern i spetsen, väljer ett formellt regelverk snarare än ett som främjar lokala satsningar finns det risk att Sveriges ungdomar förlorar den lokala förankringen på arbetsmarknaden som många organisationer kämpar för. Trots att det politiska läget ännu är oklart kvarstår behovet av fortsatt tydligt stöd till dessa initiativ från landets makthavare.

Vi vill därför uppmärksamma våra politiker och vår kommande arbetsmarknadsminister på vårt och andra liknande initiativ som bidragit till samhällsnytta. Det är viktigt för oss att beslutsfattare på riksnivå ser värdet av att fortsätta investera i kreativa lösningar som samhället erbjuder på lokal nivå.

Vi vill även tillhandahålla vår blivande arbetsmarknadsminister en stående inbjudan till våra Karriärdagar med fotboll. Med besöket hoppas vi på Malmö FF att nyttan med initiativet tydliggörs och initierar ett samtal om hur denna typ av samverkan kan utvecklas. Kommande Karriärdag med fotboll arrangeras den 21 november. Vi hoppas politiken hinner falla på plats till dess och att ministern tar tillfället i akt att spela lite fotboll med oss.

Niclas Carlnén, vd Malmö FF

Karin Heri, avdelningsansvarig Karriärakademin och nationell samordnare för sysselsättning på Svensk Elitfotboll

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev