Arbetsvillkor
Malmö bör analysera antisemitismen i staden
Antisemitismen i Malmö debatteras och granskas i public service. Men den borde närstuderas betydligt bättre av lokalpolitiken. När Malmö stad har arbetat mot afrofobi har det skett med en förstudie som ger kunskap och förutsättningar att hitta verktyg och förstå utsattheten. En sådan förstudie gällande antisemitismen i Malmö bör göras – och i samband med den även en kommunal vitbok där Malmös judar får lyfta fram sitt perspektiv, skriver Nima Gholam Ali Pour (SD).
Publicerad: 12 mars 2018, 08:06
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
En gedigen analys röjer undan käbbel och spekulationer kring Malmös antisemitism, skriver Nima Gholam Ali Pour (SD). Foto: By Jorchr or CC-BY-SA-3.0 via Wikimedia Commons
I december förra året lämnade Sverigedemokraterna in en motion till Malmö stads kommunfullmäktige där vi föreslår hur man kan inleda ett seriöst arbete mot antisemitismen i Malmö. Sverigedemokraterna vill att stadskontoret genomför en förstudie om antisemitismen i Malmö.
Den främsta anledningen till att det behövs en förstudie om antisemitismen i Malmö är för att det finns ingen riktig analys av varför antisemitismen har förvärrats i Malmö, trots att frågan har varit omdebatterad rätt länge. När det inte finns någon analys eller underlag så uppstår det mycket käbbel bland politikerna då varje parti, i brist på underlag, spekulerar fram orsaker till antisemitismen. Det behövs konsensus omkring hur vi ska motverka antisemitismen i Malmö. Denna konsensus måste baseras på ett gediget underlag.
Debatten om antisemitismen i Malmö är alltför allvarlig för att baseras på ett fåtal artiklar, en hel del krönikor och debattartiklar samt en Uppdrag Granskning-dokumentär. Det behövs en djupare analys som ger en helhetsbild av varför antisemitismen har blivit ett sådant stort problem i Malmö, utan att utelämna alla komplexiteter.
Att inleda antidiskrimineringsverksamhet i kommunal regi med en förstudie är inte något nytt i Malmö. Vanligen så brukar antidiskrimineringsåtgärder i Malmö stad vara baserade på analyser och rapporter. Men då flera reportage i medierna har visat att antisemitismen i Malmö är förankrad bland muslimska samhällen så finns det en motvilja att analysera problemet. Men vi kan inte låta antisemitismen förvärras bara för att dess orsaker och karaktär kan vara kontroversiella. För att kunna motverka antisemitismen måste politiker och tjänstemän ha en ordentlig diskussion baserad på ett väl underbyggt underlag, som kan fungera som en gemensam referenspunkt.
Sverigedemokraterna har tittat på hur man arbetat mot afrofobin i Malmö. I mars 2015 publicerade Malmö stad förstudien ”Om Malmö stads arbete mot afrofobi och diskriminering mot personer med afrikansk bakgrund”. Det primära syftet med denna förstudie var att att undersöka behovet av insatser mot afrofobi i Malmö och att hitta verktyg för att förebygga och motverka afrofobi, diskriminering samt hatbrott mot afrosvenskar. Ett delsyfte i undersökningen var att få djupare kunskap om afrosvenskars personliga erfarenheter och upplevelser av diskriminering och utsatthet för hatbrott i kommunen.
Sverigedemokraterna vill ha en liknande analys av antisemitismen i Malmö som kan fungera som ett underlag för politiker och tjänstemän i deras arbete mot antisemitism. En sådan förstudie blir inte endast ett sätt att utveckla verktyg mot antisemitismen i Malmö utan även en kommunal vitbok där Malmös judar får lyfta fram sitt perspektiv. Detta behövs efter den politiska tystnadskulturen som funnits omkring antisemitismen i Malmö. Vi måste erkänna vad som ägt rum i Malmö och att många judar har lämnat Malmö för att de känt sig hotade. Vi måste erkänna att detta är ett stort problem idag och vi måste analysera detta problem grundligt trots att det finns en risk att analysens slutsatser kan bli kontroversiella.
Antingen så förs en debatt om antisemitismen i Malmö, med underlag från medierna, som visar att invandring från Mellanöstern förstärker antisemitismen eller så vågar vi genomföra en förstudie som med all sannolikhet kommer ge en mer nyanserad bild och skapa förutsättningar för en konstruktiv debatt bland politiker och tjänstemän.
Nima Gholam Ali Pour, ersättare Malmö stads kommunfullmäktige (SD)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.