Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Lönen för anställda i vården är inget nollsummespel

Det är skamligt att att det värde som den kunskapsbaserade sjukvården producerar inte har lyfts fram och synliggjorts i vårdpersonalens lönekuvert.

Publicerad: 18 oktober 2012, 05:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Lönebildning

Det är genant, för att inte säga stötande, när politiker och löneansvariga tjänstemän avvisar kravet från studenter om en respektabel lön vid nyanställning med att det skulle gå ut över dem som redan är anställda. Det är inte en fråga om ett nollsummespel, det vill säga att lönekakan är statisk. I stället är det ett sjukvårdspolitiskt ansvar att lyfta fram och tydliggöra det ekonomiska värde den kunskapsbaserade vården har för hela samhällsutvecklingen, såväl i fråga om befolkningens liv och hälsa som i form av välfärd och humanitet. Det är en skam, nu som alltid att så inte görs.

Svensk vårdpersonal har högt yrkeskunnande, innefattande en avancerad medicinteknisk kompetens inom en mängd specialistområden, betydande empati och etisk medvetenhet.

Det goda anseende svensk hälso- och sjukvård har i omvärlden och den respekt och det erkännande som står att finna hos enskilda patienter och deras anhöriga har ett samhällsekonomiskt värde som kan räknas i kronor och ören. Pengar som rimligen ska komma vårdpersonalen till del.

Bristen på insikt om vad vården spelar för roll i samhällsekonomin innebär, som jag ser det, ett gigantiskt slöseri med våra gemensamma skattepengar. Den ofta ogenomtänkta kostnadsjakten leder fel så länge den inte sätts in i ett större sammanhang och tar sin utgångspunkt i vad som ger ekonomisk utdelning i vidare mening.

Våra sjukvårdspolitiker har skyldighet att föra upp vårdens finansiering och vårdpersonalens problematiska lönesättning på den samhällspolitiska/ekonomiska agendan. Något som beslutsfattarna förstås är fullt medvetna om även om man tycks föredra att låtsas som det regnar.

Karin Olsson, sjuksköterska, före detta förbundssekreterare i Vårdförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Lönebildning

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev