Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Lokal förankring och polisforskning inga motsatser

Miljöpartiet vill se en poliskår som både är fast förankrad i lokalsamhällena och som arbetar mer med de polismetoder som forskningen visar är effektiva. I dag finns det för lite av forskning om polismetoder och av poliser som bedriver forskning.

Publicerad: 24 november 2015, 13:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

PolisenHögskolanKriminalitetForskning

REPLIK. Därför behöver vi se till att fler poliser kan forska och att de poliser som arbetar nära medborgarna också kan ta till sig den praktiska forskning som finns, så att deras polisarbete blir så effektivt som möjligt.

Det Krister Hammarberg (M) i artikeln Lokal förankring gör polisen mer effektiv missar är att dagens polisutbildning inte ger polisen möjlighet att forska. För att kunna vara polis och få forska om polismetoder krävs i dag en helt annan utbildning. Det vill vi råda bot på genom att göra om polisutbildningen till högskoleutbildning.

Utvecklingen är redan på väg hit. Polisutbildningen vid Umeå universitet kommer från höstterminen 2015 att ge sina studenter 120 högskolepoäng i polisiärt arbete. Även polisutbildningen i Södertörn menar att deras utbildning redan idag håller så hög kvalitet att delar av den ger rätt till högskolepoäng.

När regeringens utredning presenteras i april nästa år kan vi hoppas på ett förslag som ger alla polisstudenter samma möjligheter.

Ska vi möta framtidens utmaningar behöver forskningsanknytning till polisens arbete och utbildning vara större än i dag. Det betyder såklart inte att polisen ska prata mindre med medborgarna.

I grund och botten tror jag att även Moderaterna delar ambitionen om en polis som är rustad för framtidens utmaningar, och som med bästa möjliga kunskap i bagaget kan utföra ett effektivt polisarbete.

LÄS MER: MP: Så ser vi till att polisen löser fler brott. 

Annika Hirvonen Falk, vice ordförande i justitieutskottet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev