Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

”LO håller ny underklass borta från jobben”

Idag onsdag släpper LO sin rapport Makteliten om löner. LO borde istället skriva om den nya underklassen, främst arbetslösa invandrare, som de genom politisk lobbying håller borta från arbetsmarknaden. Var femte invandrare är nu arbetslös, skriver Siri Steijer, Timbro.

Publicerad: 15 februari 2017, 13:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

“Makteliten” är LO själva, skriver Timbros Siri Steijer.

Foto: Robin Haldert, TT


Ämnen i artikeln:

ArbeteFackföreningarArbetslöshetLöner

Nu har LO:s årliga rapport “Makteliten” släppts. I den ställs industriarbetares löner mot vd-lönerna på de största svenska börsbolagen. Det är ett populistiskt utspel med en tveksam metod. Sverige har redan västvärldens minsta löneskillnader. Dessutom har vi haft högre löneökningar än i princip något annat EU-land de senaste tio åren.

LO borde i stället skriva om den nya underklassen, främst arbetslösa invandrare, som de genom politisk lobbying håller borta från arbetsmarknaden. Var femte invandrare är nu arbetslös. Men det är sannolikt en grov underskattning. Som nationalekonomen Lars Calmfors konstaterade under presentationen av Arbetsmarknadsekonomiska rådets rapport igår tisdag krävs det inte mycket för att räknas in i statens sysselsättningsstatistik.

Arbetsförmedlingens senaste prognos visar en dramatisk förändring av de arbetslösas möjligheter på arbetsmarknaden. På tio år har antalet inskrivna arbetslösa med mycket små chanser att få ett jobb ökat markant, medan övriga inskrivna arbetslösa minskat. Idag står sju av tio inskrivna långt ifrån arbetsmarknaden. Myndigheten skriver att det ”således skett en mycket kraftig förändring av sammansättningen av de inskrivna arbetslösa.” 

Sverige har nu den största jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda i OECD. Och OECD pekar i sin senaste rapport på att klyftorna växer, eftersom de på bidrag halkar efter. Organisationen menar att Sverige bör sänka sina ingångslöner - som är världens högsta -  eftersom de hämmar den sociala rörligheten.

I Arbetsmarknadsekonomiska rådets nya rapport om den tudelade arbetsmarknaden poängteras än en gång att lägre ingångslöner skulle hjälpa människor in i jobb och att lagen om anställningsskydd skapar kraftiga utestängningseffekter.

Sverige har lägst andel enkla jobb i EU, samtidigt saknar hälften av alla i Arbetsförmedlingens etableringsprogram gymnasiekompetens. De här personerna behöver kunna ta enklare jobb, som; taxichaufförer, städare, barnskötare. Ändå vill LO inte öppna för sänkta ingångslöner av rädsla för att de skulle påverka sina egna medlemmars löner. Det finns en sådan risk, men det finns också forskning som pekar åt andra hållet.

Forskning från Danmark visar att lågutbildade invandrares inträde på arbetsmarknaden snarare leder till att de inföddas löner ökar, eftersom dessa då väljer mer kvalificerade arbeten.

Arbetsgivare och politiker har nu i många år försökt komma fram till en kompromiss med fackförbunden, för att överbrygga den växande klyftan. Men återvändsgränden är ett faktum. Genom att fortsätta förvägra de allra mest utsatta i samhället en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden skapar LO en ny underklass i Sverige. “Makteliten” är LO själva.

Siri Steijer, programansvarig arbetsmarknadsfrågor, Timbro

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev