måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Låt Prideflaggan hissas även i förorten

Det finns områden, i första hand i storstädernas ytterkanter, där det inte är accepterat att få vara kär i vem man vill. Sverige måste vara öppet även i förorten. Det är dags att hissa regnbågsflaggan där det inte gjorts förut.

Publicerad: 16 mars 2016, 14:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är viktigt att den svenska öppenheten gäller överallt och inte bara i innerstäder eller större orter.


Ämnen i artikeln:

HBTQMänskliga rättigheter

Sverige och i synnerhet våra större städer kommer i många mätningar i världstopp när man mäter tolerans, öppenhet och jämställdhet.

Det är något att vara stolt över och innebär att människor med olika bakgrunder, sexuella läggningar och religioner kan leva ett fritt liv precis som alla andra. Däremot finns det områden, särskilt i städernas ytterkanter, där det i alltför stor utsträckning inte accepteras att få vara kär och älska vem man vill. Sverige måste vara öppet även i förorten.

För oss är det viktigt att den svenska öppenheten inte bara gäller i innerstäder eller större orter, den måste nå ut överallt. Även om det kanske ser ut som en enkel symbolhandling är det en stark signal om öppenhet och mångfald att inkludera förorter i de Pride-festivaler som växt fram över hela Sverige. Det är dags att hissa Prideflaggan där det inte gjorts förut.

Möten mellan människor är det säkraste sättet att bryta fördomar, montera ner mentala murar och öka förståelsen för varandra. Genom utbildning och diskussion kan vi komma långt. Det är därför viktigt att på bred front lyfta hbtq-frågorna.

Vi vill se att vi inom skolan, sjukvården och vuxenutbildning och i vårt integrationsarbete tydligt inkluderar hbtq-frågor och att betydligt fler verksamheter blir hbtq-certifierade.

Det är dags att slå fast att hbtq-personers rättigheter är mänskliga rättigheter var man än bor i Sverige. Vi får aldrig backa från de principer som måste vara vägledande i ett öppet och liberalt land.

Föreningslivet är en naturlig del av civilsamhället. Det är bra att människor engagerar och organiserar sig. I grund och botten är vi kritiska till att offentliga medel ska finansiera föreningslivet, men om nu skattepengar går dit måste föreningarna aktivt lyfta fram värderingar om allas lika värde.

Oavsett om mottagaren är ett religiöst samfund eller en idrottsklubb måste alla vara välkomna. Verksamheter som finansieras av skattemedel bör stå upp för grundläggande rättigheter. Om verksamheten motarbetar hbtq-personer, motverkar demokrati eller sprider rasism vill vi inte vara med och subventionera den.

Här har vi som politiker ett ansvar och en möjlighet att bidra till en positiv utveckling. Det är vi som styr kriterierna för finansieringen. Vi måste våga ställa krav på föreningslivet. Vi vill säkerställa att bidragsutbetalningar inte motverkar hbtq-personers rättigheter eller möjligheter.

Ett jobb att gå till är mer än pengar den 25 varje månad. Det innebär självkänsla och självförtroende, bryter utanförskap och skapar delaktighet. Men ett arbete ställer också krav på att man kan jobba med andra människor.

Arbetslinjen innebär fler homosexuella chefer och bisexuella kollegor. På arbetslinjen korsas kulturer och värderingar vilket innebär ett bättre samhälle med plats för oss alla. Att Sverige misslyckats med integration och med att bryta det utanförskap som präglar många förorter blir dyrt för vårt samhälle och människor i vårt land.

Ska öppenhet, mångfald och tolerans fungera i verkligheten måste fler människor lyftas in på arbetsmarknaden och ges en chans på bostadsmarknaden. Vi behöver riktiga reformer för rejält sänkta trösklar till det första jobbet och till bra bostäder.

Benjamin Dousa, riksordförande Moderata studenter

Fredrik Saweståhl, förbundsordförande Öppna moderater – Moderaternas hbt-förbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

HBTQMänskliga rättigheter

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev