Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Låt inte skattebetalarna ta elektronikbranschens nota!

Riksdagens utredning av privatkopieringsersättningen borde säkerställa att elektronikbranschen tar sitt ansvar. Annars riskerar det svenska kulturlivet att ta skada. Det är inte rimligt att staten ska behöva betala branschens ersättning till musiker och artister.

Publicerad: 16 augusti 2018, 17:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

RegeringenRiksdagenEU

I våras beslutade riksdagen att utreda privatkopieringsersättningen, den ersättning som bland annat musiker och artister får för att de tillåter konsumenter att spara nedladdad musik på exempelvis hårddiskar och telefoner. Bakgrunden är att elektronikbranschen vill sluta betala de ersättningar som musiker och artister har rätt till och vill att skattebetalarna ska ta notan. I förlängningen riskerar det att hota musikers och artisters rätt till ersättning när andra tjänar pengar på deras musik. Den regering som tillträder efter valet måste säkerställa att utredningen tar hänsyn till musikers och artisters rättigheter så att inte det svenska kulturlivet tar skada.

Privatkopieringsersättningen är ett kontrakt mellan våra medlemmar och elektronikbranschen som gör det möjligt för konsumenten att ta del av musik och film för eget bruk. För att konsumenterna ska kunna ladda ner en produkt så har alla de musiker, artister med flera som har upphovsrättsliga anspråk avstått en del av sin rätt. Då är det rimligt att de också får ersättning för detta. Det förutsätter dock att elektronikbranschen samarbetar och kompenserar upphovsmän, utövande konstnärer och andra rättighetsinnehavare ekonomiskt. Men det gör man inte i dag.

Nuvarande ersättningsmodell är rimlig, rättvis och har prövats rättsligt. Visst har det funnits oklarheter kring vissa ersättningsnivåer. Men de beror inte på lagarna i sig, utan på att elektronikbranschen varit mer intresserad av att obstruera i rättsliga instanser och att sprida dimridåer till politiker i stället för att i förhandlingar garantera musiker och artister en rimlig ersättning.

Inför den kommande utredningen vill vi göra tre medskick till de ansvariga politikerna:

1. Elektronikbranschen tjänar pengar på musikers och artisters arbete genom försäljning av produkter som kan användas till att kopiera musiken för privat bruk. Lagstiftningen måste garantera vår rätt till ersättning, till exempel genom att behålla privatkopieringsersättningen och säkerställa att elektronikbranschen kommer till förhandlingar om ersättningsnivåer samt genom att införa en lag om en oavvislig rätt till ersättning när andra tjänar pengar på musiken. Bara då slipper vi den obstruktion som elektronikbranschen länge haft som strategi för att slippa möta oss vid förhandlingsbordet.

2. Svensk lag måste vara i linje med EU-regler. Elektronikbranschen påstår att dagens ersättnings­modell går att ersätta med att staten betalar. Men redan för två år sedan slog EU-domstolen fast att privatkopieringsavgifter via statsbudgeten eller skatter inte är förenligt med EU-rätten. Det är oklart om branschens försök att smita från notan och lämna den till staten ens är genomförbart.

3. Ersättningssystemet för privatkopiering bör vara teknikneutralt och nivåerna bör anpassas efter befintlig privatkopiering. Det gör att vi slipper ytterligare onödiga domstolsprocesser. Domstolar har redan slagit fast att mobiler, surfplattor och datorer ska omfattas av ersättningssystemet.

Ansvaret vilar tungt på den regering och riksdag som Sverige kommer att ha efter valet. Vår rätt till ersättning när andra tjänar pengar på den musik vi skapar måste värnas. Musiker och artister ska inte snuvas på en rättvis ersättning. Och det inte rimligt att skattebetalarna ska behöva ta notan!

Jan Granvik, ordförande för Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation (SAMI); förbundsordförande för Svenska Musikerförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

RegeringenRiksdagenEU

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev