tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

”Las har blivit både tröskel och mur”

Lagen om anställningsskydd, las, har blivit ett hinder för både arbetsgivare och arbetstagare på dagens snabbt föränderliga arbetsmarknad. Det är bra att Moderaterna nu vill reformera lagen - och att även flera LO-fack öppnar för förändringar. Regeringen bör följa efter, skriver Aleksandra Boscanin.

Publicerad: 19 oktober 2015, 12:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

För den som vill byta arbetsplats fungerar las som en tröskel - och som en mur för den som idag står helt utanför arbetsmarknaden. \


Ämnen i artikeln:

ArbeteModeraternaRobotiseringAnställningstrygghet

Automatisering, robotisering, datorisering eller digitalisering - kärt barn har många namn. Den tekniska utvecklingen har bidragit till en mer flexibel vardag för många människor, men den har också satt press på arbetsmarknaden och synliggjort dess brist på flexibilitet.

Utvecklingen frammanar många frågor om vilka yrken som kommer att försvinna. Den som går i tankar på att börja studera har all anledning att fundera en extra gång över vilka kompetenser som kommer vara relevanta framöver.

Den oro som utvecklingen föranleder måste tas på allvar, men det är beklagligt att det ofta är ny teknik som utmålas som problemet.

Lagen om anställningsskydd (las) härrör från en tid då det var vanligt att man stannade kvar på samma arbetsplats hela sitt yrkesliv. Sedan lagen tillkom har premisserna förändrats. Allt fler arbetsuppgifter kan tas över av maskiner och många jobb försvinner därför i takt med att tekniken utvecklas.

Samtidigt kommer nya jobb till; app-utvecklare är ett exempel på ett yrke som inte existerade för bara några år sedan. Denna utveckling kommer innebära att fler än tidigare under sitt yrkesliv kommer behöva byta inte bara arbetsplats utan också yrke.

Att byta jobb på en arbetsmarknad med bristande flexibilitet är dock lättare sagt än gjort. Den som vågar göra detta straffas genom att hamna sist i kön på den nya arbetsplatsen. Genom att skapa inlåsningseffekter minskar turordningsreglerna incitamenten att byta jobb.

Förutom att skapa inlåsningseffekter medför turordningsreglerna svårigheter för företag att behålla personal med särskild kompetens när konjunkturen svänger och nedskärningar måste göras.

Den tekniska utvecklingen sker väldigt snabbt, både vad gäller förändring av redan existerande teknik och uppkomsten av ny. Den som tagit examen mest nyligen kan ofta vara den som behärskar en viss teknik bäst.

Tyvärr är det också den personen som har störst risk att bli av med sitt jobb i svåra tider. Turordningsreglerna har spelat ut sin roll och bör därför ifrågasättas och på sikt avskaffas.

Frågan har senaste tiden varit ett hett ämne och flera LO-fack öppnar nu upp för lättnader i las genom att delta i förhandlingar om snabbare uppsägningsprocesser.

Även om det är långt ifrån tillräckligt så är det välkommet att det pratas om hur utträde från en arbetsplats kan förenklas. Det bör dock understrykas att de viktigaste poängerna med moderniseringen av las är att förenkla inträdet på en ny arbetsplats för de som vill byta och att förenkla inträdet på arbetsmarknaden för de som i dag står helt utanför.

Skyddet som las erbjuder är ett privilegium för den som varit på samma arbetsplats under en längre tid. För den som vill byta arbetsplats fungerar las som en tröskel - och som en mur för den som i dag står helt utanför arbetsmarknaden.

Den tekniska utvecklingen kommer att fortsätta. Det finns mycket att vinna på att bejaka denna utveckling, ännu mer att förlora på att inte göra det.

Därför är det glädjande att Moderaterna under helgens partistämma i Karlstad tog beslut om att reformera las. För en mer dynamisk arbetsmarknad måste Las föryngras så att den utgår från verklighetsbaserade villkor.

Måhända fyllde lagen sitt syfte när den inrättades, i dag när utvecklingen sker snabbare skapar las hinder för såväl arbetsgivare som arbetstagare och bidrar fortsatt till att stänga människor ute.

Det är ett högt pris vi får betala för detta: Sveriges konkurrenskraft. Regeringen bör därför följa i Moderaternas fotspår och omvärdera sin inställning i frågan.

Aleksandra Boscanin, liberal debattör aktiv i Moderata Ungdomsförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev