söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Lars Stjernqvist tycker kommuner är dåliga arbetsgivare – ångrar egna val som politiker

Publicerad: 7 juli 2022, 04:00

Kommuner och regioner får inget bra betyg som arbetsgivare av tidigare kommunalrådet i Norrköping, Lars Stjernkvist, som numera är chef för kansliet för hållbart arbetsliv.

Foto: Cecilia Granestrand

Den fattige tänker kortsiktigt – därför är kommuner och regioner inga förebilder som arbetsgivare. Det hävdar tidigare kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) som nu basar över kansliet för hållbart arbetsliv. ”Jag borde ha gjort mer”, säger han om tiden som politiker.

Ämnen i artikeln:

ArbetsgivareArbetsmiljö

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Efter tio år som kommunstyrelsens ordförande i Norrköping lämnade Lars Stjernkvist politiken i slutet av november 2020. Därefter har han utrett hur gymnasieskolan och vuxenutbildningen i större utsträckning ska utbilda för arbetsmarknadens behov. Hösten 2021 fick han i uppdrag att leda regeringens nyinrättade kansli för hållbart arbetsliv.

Kansliet presenterade i slutet av juni en första delrapport där väl kända bekymmer radas upp. Stor brist på arbetskraft i såväl välfärden som i den privata sektorn samtidigt som en stor grupp människor som skulle kunna arbeta har svårt att få jobb. Och bland dem som har arbete slås många ut på grund av dålig arbetsmiljö.

Lars Stjernkvist pekar själv på att inte minst de som arbetar i vård och omsorg ofta har dåliga arbetsvillkor. 

– Skulle vi få ner sjuktalen där till rikssnittet skulle 25 000 anställda frigöras. Om inte arbetsmiljön förbättras blir det svårt att klara kompetensförsörjningen.

Vilket betyg skulle du sätta på kommuner och regioner som arbetsgivare?
– Det blir tyvärr inte något särskilt bra betyg, även om det varierar mellan olika kommuner. Vi är inte den förebild vi borde vara, säger Lars Stjernkvist som trots att han lämnat kommunalpolitiken fortfarande talar om kommunerna som ”vi”. 

Varför är inte kommuner och regioner bättre arbetsgivare?
– Det finns ett strukturellt problem med att kommunpolitiker både är arbetsgivare för de anställda och samtidigt medborgarnas företrädare. Där finns en målkonflikt som vi inte pratar tillräckligt mycket om. 

Menar du att politikerna löser medborgarnas behov på bekostnad av personalens arbetsmiljö?
– Ibland gör man det. Vi uppmärksammar inte arbetsgivarfrågorna i den utsträckning som vi borde. Men kommunpolitiker är också väldigt ekonomiskt pressade. Vi har alltid en resursbrist och det är en förklaring till exempelvis minutjakten i hemtjänsten. På kort sikt har det säkert varit ekonomiskt rationellt, men det är ingen hållbar modell på lång sikt. Men den fattige väljer ofta kortsiktiga lösningar.

Du säger till och med att det är smärtsamt att se tillbaka på din egen roll som arbetsgivare. På vilket sätt?
– För att jag inser att jag inte ägnade arbetsgivarfrågorna den uppmärksamhet jag borde ha ägnat dem och jag gjorde inte tillräckligt för att komma åt en del av de uppenbara problemen – som minutjakten. Hela det synsättet hör till ett förgånget samhälle. Vi kan inte bygga kvalitet i verksamheten på kontroll. Det håller inte.

Var du också också mer av medborgarnas företrädare än arbetsgivare?
– Framför allt var jag väldigt mycket finanskommunalråd. Fattigt och kortsiktigt finanskommunalråd. Men politik handlar om svåra målkonflikter och det är inte konstigt att jag efter fjorton år som kommunalråd ser att det finns områden där jag borde ha gjort mer.

Kommer kommuner och regioner att kunna bli förebilder som arbetsgivare?
– Det finns ett genuint intresse från parterna att driva på arbetsmiljöarbetet inom välfärden och kansliet ska prioritera villkoren i vården och omsorgen. Delar av den gemensamma välfärden sticker ut när det gäller sjukskrivningar och ohälsa orsakad av arbetslivet. Därför är det ett område vi ska prioritera 

När tror du att kommuner och regioner har blivit mönsterarbetsgivare?
– Det törs jag inte säga, men jag hoppas att vi ganska snart på riktigt ska kunna starta ett förändringsarbete som gör att de anställda märker att det pågår något som inom en rimlig tid förändrar deras vardag. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev