Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Landsbygden behöver ett nytt miljonprogram

Industrijordbrukets djurhållning och förstörelse av våra matjordar är en återvändsgränd. Sverige behöver en politik för att återskapa självförsörjningen av mat. Landsbygden behöver återbefolkas av en miljon människor som kan försörja oss med mat från ett fossilfritt modernt jordbruk.

Publicerad: 29 november 2013, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LandsbygdenEkologisk matRegionalpolitik

Det behövs en enorm tillväxt för att rädda klimatet och den biologiska mångfalden. Och då avses inte den tillväxt som sker när man ökar människors konsumtionsutrymme genom skattesänkningar utan den tillväxt i gräsrötterna som binder kol och den ökning av den biologiska mångfalden som klövar ger på naturbetesmarker.

Sverige behöver en politik för att återskapa självförsörjningen av mat. Industrijordbrukets förstörelse av våra matjordar och djurens uppstallning har visat sig vara en återvändsgränd. Jordar som plöjs varje år läcker stora mängder kol och lustgas ut i atmosfären. Vi måste åter bygga matjordar och naturbeten. Med rätt betestekniker kan en ökad köttproduktion binda det kol som behövs för att stoppa klimatproblemet. På global nivå handlar det om en miljard hektar. På nationell nivå räcker det kanske med att återskapa de två miljoner hektar vi en gång hade. Och ställa om befintlig spannmålsodling till vallproduktion. Men vem begriper innebörden av en sådan mening i dag?

Landsbygden behöver återbefolkas av en miljon människor. Så många behövs för att försörja Sveriges befolkning med mat från ett fossilfritt modernt jordbruk. Vi behöver en helt ny typ av jordbruksutbildningar som skapar gröna entreprenörer och vi behöver bygga helt nya typer av boenden på landsbygden i form av miniurbana miljöer på den rena landsbygden. Men framför allt behöver människor ekonomiska möjligheter att flytta ut på landet.

Ett grundavdrag på 100 000 kronor för dem som producerar mat som samtidigt binder kol och främjar mångfalden skulle ge incitament för utflyttning i större skala. Om 50 000 människor per år skulle flytta ut skulle det kosta 5 miljarder om året. När en miljon människor återbefolkat landsbygden är den totala kostnaden 100 miljarder kronor. Det är samma summa som de senaste årens skattesänkningar kostat men med kanske en halv miljon nya kvalitetsarbeten som resultat.

Det politiska systemet, från höger till vänster, har ingenting annat än plåster på såren att komma med när det gäller landsbygdspolitik. Vår fordonsskatt är några hundralappar lägre än stadsbons och enskilda butiker får bidrag för att fortleva några år men det behövs en verklig näringspolitik för att rädda klimatet, mångfalden och återskapa matsuveräniteten.

Fotnot: Skribenten utkommer i dagarna med boken Rött kött på rätt sätt (Nielsen & Norén Förlag).

Thorsten Laxvik, förtroendevald revisor i Sollefteå kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News