lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

”Lämna utopismen till Vänsterpartiet”

Centerpartiet borde ta sitt förnuft till fånga och ansluta sig till de övriga partiernas mer ansvarsfulla invandringspolitik.

Publicerad: 9 februari 2016, 14:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Den utopiska visionen om öppna gränser omhuldas fortfarande av Annie Lööf och Centerpartiet. \

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT


Ämnen i artikeln:

LönebildningArbetsmarknadSkatterBidragVälfärdInvandringAsylsökande

Förra helgen höll Centerpartiet kommundagar. Fokus låg på asylfrågan. Det är inte konstigt. Invandringen dominerar den politiska debatten och kommer med god marginal högst upp på listan när de svenska väljarna tillfrågas om vilken politisk fråga som är viktigast.

Centerpartiet har till skillnad från de andra partierna inte stramat åt sin invandringspolitik, en position man delar med Vänsterpartiet. Den utopiska visionen om öppna gränser omhuldas fortfarande. Pragmatismen göre sig icke besvär.

Eller gör den det? Centern har till skillnad från Vänsterpartiet en plan för hur de öppna gränserna ska fungera i praktiken.

Receptet är ett systemskifte. Särskilda låglönejobb för nyanlända ska införas. Om facken inte ställer upp hotar Annie Lööf med lagstiftning. (Det är i och för sig lätt att hota med lagstiftning när man inte sitter i regeringen, och ingen borgerlig partiledare har visat mindre intresse för att fälla regeringen än Lööf.)

I praktiken leder förslaget till en tvådelad arbetsmarknad: vanliga löner för medborgare, låga löner för nyanlända. Bättre än arbetslöshet och utanförskap, kan man tycka.

Men en sådan modell kommer att innebära konkurrens om jobben för lågkvalificerade svenska medborgare. De som drabbas hårdast är svenska medborgare med utländsk bakgrund som redan i dag befinner sig i eller på gränsen till utanförskap.

När man väl har accepterat lägre löner för nyanlända är det mentala steget för att utöka lönesänkaragendan till att inbegripa också svenska medborgare inte långt. Det vore ett stort misstag.

Försök förklara för den svenska arbetarklassen att de måste få lägre löner för att Centerpartiet ska kunna upprätthålla en redan djupt impopulär invandringspolitik.

Man behöver inte vara raketforskare för att förstå att det skulle leda till en explosiv situation. SD är med 31,1 procent redan största parti inom LO-kollektivet.

Lägre löner betyder också att det lönar sig mindre att arbeta. Incitamenten att gå på bidrag ökar. Det blir som jobbskatteavdragen, fast tvärtom. För att undvika den effekten måste också socialbidragen sänkas och socialförsäkringarna urholkas.

Det är osäkert i hur hög grad en lönesänkarpolitik kan få nyanlända i arbete. Den svenska arbetsmarknaden är den mest högkvalificerade i hela världen.

De enkla jobben har sedan länge rationaliserats bort. Att vända utvecklingen och göra den svenska ekonomin mindre avancerad kommer inte göras i en handvändning.

Kanske behöver vi istället en utbyggd välfärdsstat? Forskaren och nationalekonomen Gabriel Heller Sahlgren påpekar i Dagens Samhälle (26 januari) att hela skillnaden mellan in- och utrikesföddas sysselsättningsgrad förklaras av utrikesföddas låga humankapital.

En kraftig uppryckning av skolan och en storsatsning på vuxenutbildning skulle kunna minska skillnaderna i humankapital, och därmed sysselsättning, mellan inrikes och utrikes födda.

Modellen med nedskurna bidrag, lägre löner, och en fortsatt omfattande invandring väcker däremot oro för framtiden. Ökad social oro, otrygghet och kriminalitet torde bli resultatet.

Eller kanske en utbyggd välfärdsstat och högre skatter.

Oavsett vad kommer dagens politik inte att leda till det nyliberala paradiset. Centerpartiet borde ta sitt förnuft till fånga och ansluta sig till de övriga partiernas mer ansvarsfulla invandringspolitik.

Utopismen kan man lämna åt Vänsterpartiet.

Arvid Hallén, politisk skribent, för tillfället på Jönköpings-Posten (oberoende borgerlig)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev