onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Läkare: Sjuksköterskornas sak är vår!

Bristen på sjuksköterskor är orsaken till att akutmottagningen och vårdavdelningarna på Sahlgrenska håller på att gå under. Trots det finns en politiskt ovilja att skapa en attraktiv och hållbar arbetsmiljö för sjuksköterskor, replikerar överläkaren Jan Brun till till den tillträdande styrelseordföranden för Sahlgrenska Universitetssjukhuset Henrik Ripa (M).

Publicerad: 27 december 2018, 12:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sjuksköterskor kan inte längre lockas med ett spännande arbete när de behöver arbeta varannan helg med mycket dålig löneutveckling och konstant överbeläggning, skriver Jan Brun.

Foto: Daniel Stiller, Bildbyrån / Sahlgrenska Universitetssjukhuset


Ämnen i artikeln:

VårdplatserSjuksköterskorSahlgrenska universitetssjukhusetVästra GötalandPatienterVårdpersonalLäkareVårdförbundetArbetsmiljöArbete

Replik. Henrik Ripa, låt oss göra det enkelt och bara tala om en sak, nämligen bristen på vårdplatser.

Bristen på vårdplatser är för sjukvården en tärande cancersvulst som vänder kollegor mot kollegor och som innebär klara hälsorisker för huvudpersonerna, patienterna.

Ett vanligt svepande retoriskt knep som Ripa använder sig av är att ”mer pengar” har tillförts sjukvården. Ja, men har de gått till rätt saker?  Vi behöver fler bemannade vårdplatser. Punkt. Sverige ligger redan bland de sista när det gäller sjukhussängar per invånare.

Akutmottagningen och vårdavdelningarna på Sahlgrenska håller på att gå under på grund av att det saknas sköterskor som kan hålla vårdplatser öppna vilket i sin tur beror på en politisk ovilja att skapa en attraktiv och hållbar arbetsmiljö för denna yrkesgrupp.

Ett upprop häromdagen ordnat av Sjukhusläkarföreningen i Göteborg samlade en stor och indignerad åhörarskara och på kort tid mer än 300 underskrifter på ett upprop som bland annat kräver rimliga beläggningssiffror på sjukhuset som omväxling till de 130–150 procent som varit fallet så länge någon kan minnas.

Vårdförbundet är i startgroparna för sin första stora avtalsrörelse på åtta år och tänker ställa krav på 10 000 kronor i påslag till nyckelpersoner, utöver vanliga löneökningar. Det låter rimligt tycker jag. Yngre sköterskor måste ha morötter för att blicka framåt. Annars får stadens skattebetalare även fortsättningsvis snällt besöka sin sjuka faster i avdelningens duschrum.

Trots att Sahlgrenskaskutan tagit in vatten under många år har frånvaron av kreativa grepp för att attrahera sköterskekåren varit total. Det är nämligen här som skon klämmer, sjuksköterskor kan inte längre lockas med ett spännande arbete när de behöver arbeta varannan helg med mycket dålig löneutveckling, konstant överbeläggning, hårt uppskruvat arbetstempo och ideliga rekonstruktioner av verksamheten.

Det är i nuläget svårt att rekrytera och snudd på omöjligt att behålla våra avdelningssköterskor. Det har varit hjärtskärande att på nära håll bevittna hur dessa, ofta nybakade, sköterskor, en efter en, dukar under för avdelningarnas arbetsvillkor, lön och arbetssituation.

Vårdförbundet har tagit fram aktuella uppgifter som talar om att kostnaden för en rekryterad sköterska är mellan hundra och trehundra tusen kronor. Och då är inte kunskapsförlusten inräknad, inte heller det mänskliga nederlaget hos den som slutat. Inte heller att det tar minst fem år innan en sköterska är så pass varm i kläderna att hen klarar att sköta avancerad sjukvård.

Det är våra politikers ansvar och skyldighet att skapa förutsättningar för att sköterskorna ska kunna stanna på sin post. Fixa detta så tar ni oss ur den rävsax som ni satt oss i. Lägg de där ”mera pengarna” på en attraktiv sköterskemiljö, det betalar sig.

Vi kräver inte att ni ska lösa alla våra problem, men vi kräver att ni ska ge oss möjligheten att utföra vårt arbete – resten brukar vi ordna själva. Om Henrik Ripa tar till sig detta och bidrar till att göra Sahlgrenska till ett sjukhus i världsklass, även för sköterskor, så kommer han bli ihågkommen som en person som gjorde skillnad.

Bredvid varje duktig läkare står en duktig sköterska och sköterskornas sak är vår!

Jan Brun, Överläkare och företrädare för en stor och frustrerad yrkeskår på Sahlgrenska Sjukhuset

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev