Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Kultur på recept bör införas i hela landet

Genom att lyfta in kulturen i vården och låta kulturaktiviteter bli en del av den behandling som läkare kan skriva ut till sina patienter förbättras sjukvårdens rehabiliterande arbete. Framgångsrika försök med kultur på recept i vården i Helsingborg och Stockholm förtjänar att spridas vidare till resten av landet.

Publicerad: 21 maj 2015, 09:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi lever i ett samhälle under stor förändring och den psykiska ohälsan ökar oroväckande.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

RehabiliteringPsykisk ohälsaFolkhälsoarbete

Forskning visar att kulturupplevelser stimulerar sinnena och ger goda effekter på hälsan. Forskningen tyder också på att kulturaktiviteter har visat sig berika och öka minneskapacitet, skapa nya kontakter mellan hjärnans olika nätverk, göra så att vi påskyndar inlärning och känner känslor av meningsfullhet och sammanhang.

Kultur på recept 2.0 - Skånemodellen har pågått som ett projekt i Helsingborg sedan 2012 och en medicinsk utvärdering pågår nu. De preliminära resultaten har visat att kultur på recept kan fungera som en del i rehabiliteringsprocessen.

Exempel på receptinnehåll är att se utställningar, eget skapande, kultur- och naturhistoriska vandringar, sång och musik. Aktiviteterna kombineras med samtal, frågeställningar och diskussioner om det upplevda. Det vänder sig till den med hotande eller pågående sjukskrivningar, risk för social isolering, psykisk ohälsa eller utbredd smärta.

De patienter som deltar har först genomgått en medicinsk bedömning på sin vårdenhet. Om kultur på recept bedöms som ett bra alternativ får patienten ett recept som innehåller kulturaktiviteter under tio veckor.

Jag deltog själv som skådespelare i ett forskningsprojekt, ”Kulturpaletten”, initierat av medicine doktor Eva Bojner Horwitz och 1,6 miljonerklubben finansierat av Kulturstiftelsen. Deltagarna var kvinnor på fem olika vårdcentraler i Stockholm. De hade diagnosen utmattningssymptom och fick delta i olika kulturaktiviteter under ett antal veckor.

I mitt möte med dessa kvinnor fick jag själv uppleva hur någon fick tillbaka sitt minne, en annan plötsligt inte kände smärta och en annan plötsligt kände glädje. Resultaten har dokumenterats i Kulturhälsoboxen och tanken är att denna box ska kunna användas som metod.

LÄS MER: Låt doktorn skriva ut kultur på recept

I Stockholm pågår just nu ett annat pilotprojekt inspirerat av Skånemodellen som initierats av Danderyds smärtklinik och Stockholms läns landstings kulturförvaltning. Min förhoppning är att denna modell kan etableras i Stockholm och spridas till övriga landet. Men om detta ska bli möjligt behövs samverkan från staden, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. I Skåne är det Finsam Helsingborg, ett finansiellt samordningsförbund som får modellen att fungera. En sådan samordnande funktion behövs också i Stockholm och andra delar av landet.

Redan under 2009 under alliansregeringen, med dåvarande kulturminister Lena Adelson Liljeroth och socialförsäkringsminister Christina Husmark i spetsen, initierade kulturdepartementet och socialdepartementet denna försöksverksamhet. Det bildades en kultur och hälsa-grupp i riksdagen med bland annat Ann-Marie Brodén (M) och Maria Lundquist Brömster (FP).

De riksdagsledamöter som drev dessa frågor finns inte kvar i riksdagen, men låt inte den kunskap som byggts upp försvinna. Vi lever i ett samhälle under stor förändring och den psykiska ohälsan ökar oroväckande, inte minst bland unga människor. Låt oss arbeta för att kultur på recept ska bli en möjlig rehabiliteringsmetod i Stockholms län och i övriga landet.

Paula Ternström, skådespelerska/kulturentreprenör, ersättare (FP) i Stockholms läns landstings kulturnämnd

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev