måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Kompisförmedling som bygger ut

Publicerad: 19 maj 2016, 06:45

I maj 2013 startades Kompis Sverige av Pegah Afsharian (t.v.) och Natassia Fry.

Foto: Lisa Höök

Nominerad till Årets Samhällsentreprenör: Kompis Sverige. Det jämlika mötet. Två personer som möter varandra och utbyter tankar, idéer och kunskap. Människor som blir kompisar och också kan ha kul ihop. Det var tanken när Kompis Sverige startade.

Ämnen i artikeln:

Årets VälfärdsförnyareÅrets SamhällsbyggareÅrets SamhällsentreprenörÅrets Superkommuner

Natassia Fry och Pegah Afsharian stötte på varandra när de var engagerade i projekt i Röda Korset.

– Vi tyckte det fanns en kortsiktighet i projekten och att mycket handlade om att en etablerad svensk skulle hjälpa en flykting. Vi ville få till ett utbyte, säger Pegah Afsharian.

I maj 2013 startades Kompis Sverige. Fram till nyligen verkade de inom Röda Korset, men är i dag en egen ideell förening.

Enkelt uttryckt handlar det om en kompisförmedling. Nyanlända (flyktingar som fått uppehållstillstånd) och etablerade svenskar som vill möta en ny kompis intervjuas och matchas ihop efter faktorer som intressen, familjesituation eller yrkesbakgrund och yrkesambitioner.

– Men det viktigaste är att de vill ha och själva bli en kompis. Hur många som kommer hit lär känna en svensk? De möter folk från hela världen, men inte de etablerade svenskarna, säger Pegah Afsharian.

I dag har runt 1 500 personer fått en kompis. Varje vecka organiseras sociala aktiviteter som operabesök, bergsklättring och basketturneringar helt avgiftsfritt för alla som vill. Inledningsvis förbinder sig kompisarna att lägga sex timmar per månad i ett halvår åt ”kompisskapet”. Över 60 procent fortsätter att  träffas efter den tiden.

Kompis Sverige finns i dag i Botkyrka, Nacka, Danderyd, Värmdö, Haninge, Nynäshamn och Lund. Verksamheten har inspirerat andra initiativ med sitt arbetssätt.

Hittills har man riktat sig till personer över 18 år, men det kommer att ändras något under hösten när Kompis Sverige också öppnar upp mot ensamkommande.

– Med över 170 000 personer inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem tror vi att behovet av vårt arbete kommer att öka starkt de kommande åren. Vår ambition är att på sikt kunna finnas i hela Sverige. Att alla ska kunna få en kompis, säger Pegah Afsharian.

– Mina föräldrar kom själva hit från Iran för 30 år sedan. Ända sedan ungdomsåren har jag vetat att jag vill jobba med frågor om integration, säger hon.

Läs mer om de andra nominerade till priset Årets Samhällsentreprenör. 

Janne Sundling

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev