Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Kommuners ansvar för avfall skapar tillväxt

En ny rapport från Avfall Sverige visar att kommunernas ansvar för avfallshanteringen är central för att stimulera innovationer, skapa tillväxt och gröna jobb.

Publicerad: 10 november 2011, 06:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

AvfallTillväxt

Tidigare har avfallsfrågorna saknat ett tillväxtperspektiv, nu måste debatten vidgas. Avfallsbranschen sysselsätter
15 000 personer, omsätter 28 miljarder kr och exporten uppgår till 2,6 miljarder kronor per år (2009), visar rapporten Innovationer och nya företag - resultat av kommunernas ansvar för avfallet. Politiken måste ta ett fortsatt ansvar för att stimulera till nya innovationer som ger ökad export av vårt världsledande kunnande inom området.

Kommunernas ansvar för avfallsfrågorna skapar en långsiktighet som gör svensk avfallshantering världsledande. Ett exempel på detta är EcoEnergy, ett ungt privat företag som exporterar kunnande om avfallsenergi och etablerar energianläggningar i länder som Kina och Ukraina. Kunnandet utgår från den unika kompetens som kommunernas bolag erövrat under många år. Ett annat exempel är Svensk Biogas, ett dotterbolag till Tekniska Verken i Linköping. Med muskler från det kommunala bolaget har en ny infrastruktur skapats för att driva marknadsutvecklingen framåt för biogas, vilket också lett till export av ny teknik. Detta är några exempel bland många på hur företag kunnat skapa och utveckla nya teknologier med grund i den kommunala avfallshanteringen.

Samhällets ambitiösa miljöambitioner omsätts ofta i praktiken i kommunerna. Kommunerna har fått - och också tagit emot - det samhällsansvar som är nödvändigt för en effektiv avfallshantering. Kommunernas avfallshantering är en kärnverksamhet, utförandet sker både genom privata entreprenörer och i kommunal regi. Den svenska modellen för avfallshantering med samverkan mellan kommuner och näringsliv leder till långsiktig tillväxt och gröna jobb. Tack vare samverkan och långsiktighet kan kommunerna satsa på ny teknik och i praktiken fungera som en testbädd.

Men detta är inte tillräckligt. Regeringen behöver ta chansen att underlätta för en av våra framtidsnäringar. Den svenska avfallsmodellen fungerar bra, men det finns skäl att ytterligare fördjupa samverkan mellan kommuner och näringsliv, som kan stimulera nya innovationer inom avfallsbranschen. Sverige har stor chans att kunna exportera sin världsledande kunskap och teknologi till såväl traditionella marknader som utvecklingsländer. Kommunernas kunskap om och organisation av avfallshantering är en långsiktig garant för denna utveckling.

Weine Wiqvist, vd Avfall Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

AvfallTillväxt

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev