Arbetsvillkor
Kommunen uppmanar anställda att jobba hemma: ”Vi är alla oroliga för omikron”
Publicerad: 7 december 2021, 13:22
”Folk är oroliga för smittspridning av omikron”, säger kommundirektör Magnus Haglund i Örnsköldsvik. Foto: Pressbild
Örnsköldsvik väntar inte på Folkhälsomyndigheten utan rekommenderar redan nu sina anställda att jobba hemifrån. ”Vi vill vara proaktiva och ta det här beslutet tidigare”, säger kommundirektör Magnus Haglund.
Bara några minuter innan Dagens Samhälle får tag på kommundirektören har han fått en flash i mobilen från kommunens krisledning. Antalet covidsmittade i länet sägs enligt flashen ha ökat från 240 till 456 från på en vecka och i Örnsköldsvik från 20 till 74.
– Mer än ett trefaldigande, konstaterar Magnus Haglund.
Vad handlar det om för covidvariant?
– Troligen delta. Men vi är alla oroliga för omikron också. Det är en orsak till att jag fattade det här beslutet.
Varför avvaktar ni inte Folkhälsomyndighetens rekommendationer?
– Därför att det här handlar om en så liten inskränkning. Och i och med den kanske vi slipper genomföra mer omfattande restriktioner framöver, som att stänga skolorna.
Beslutet att uppmana de anställda att jobba hemifrån berör i huvudsak administrativ personal och får begränsade konsekvenser.
Den 29 september tog Folkhälsomyndigheten bort rekommendationen att arbeta hemifrån. Sedan dess har de kommunanställda i Örnsköldsvik börjat återgå till arbetsplatsen. Men i beskedlig omfattning.
– Under hösten har vi haft en övergångsperiod då vi försiktigt fasat in oss i framtidens arbetsliv, där man i större utsträckning kan välja om man vill jobba på arbetsplatsen eller på distans, säger Magnus Haglund.
Många medarbetare har valt att till stor del jobba hemifrån.
– Och jag har till exempel mina möten med ledningsgruppen på distans, för vi tycker att det funkar bättre.
Hur gör ni med skolorna?
– Vi vill ha kvar eleverna i skolan i möjligaste mån och kommer inte att införa några restriktioner där om inte Folkhälsomyndigheten eller det regionala smittskyddet kräver det. För vi har sett att elever mår bäst av att vara kvar i skolan, oavsett ålder.
Har ni samrått med andra kommuner?
– Nej. Jag vet att våra grannkommuner har återgått till arbetsplatsen i olika takt. I Örnsköldsvik har vi varit medvetet långsamma med att återgå.
Kommunen har gjort enkätundersökningar som visar att mer än 90 procent av medarbetarna vill ha möjlighet att arbeta mer på distans.
– Vi jobbar intensivt med att utforma framtidens arbetsliv, det som ska komma efter pandemin. Vår erfarenhet är att arbetet utförs lika bra på distans. Och jag är övertygad om att det blir en konkurrensfördel för de arbetsgivare som kan erbjuda medarbetarna ett mångfacetterat arbetsliv med större möjlighet att välja var man vill arbeta, säger Magnus Haglund.
Folkhälsomyndigheten flaggade den 2 december för att det kan behövas nya åtgärder vid ökad smittspridning av covid-19 och ökad belastning på sjukvården. Bland de möjliga åtgärderna finns råd till arbetsgivare om att möjliggöra för anställda att i viss mån arbeta hemifrån och att genomföra möten digitalt i stället för fysiskt.
LÄS MER: Kommunerna där makten aldrig skiftat – ”Vi kan jobba långsiktigt”