måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Kommunalråd: Arbetsmiljöverkets coronaregler diskriminerar gravida

Publicerad: 13 oktober 2021, 08:59

Arbetsmiljöverkets hantering av riskbedömningar för gravida leder indirekt till lägre inkomst och sämre pension för kvinnor, enligt Växjö kommun. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Arbetsmiljöverkets regler under pandemin diskriminerar gravida kvinnor och bör ändras, hävdar Växjös kommunalråd. Myndigheten svarar att kommunen har missförstått vad som gäller.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöCovid-19Arbetsgivare

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Arbetsmiljöverkets regler innebär i praktiken att gravida kvinnor inte får jobba från vecka 20, när de räknas som riskgrupp. Så tolkar i alla fall Växjö kommun regelverket.

– Förutom förlorad inkomst för den enskilda medarbetaren innebär även nuvarande bedömning att vi har svårt att bemanna delar av vår verksamhet, till exempel vård, omsorg, förskola och skola, säger Växjös kommunalråd Andreas Olsson (C) ett pressmeddelande

Folkhälsomyndigheten bedömer att fullvaccinerade gravida kan vara på jobbet, men att det i enskilda fall behöver göras en riskbedömning. Arbetsmiljöverket resonerar annorlunda och anser att det är arbetsgivarens skyldighet att göra en särskild individuell riskbedömning av alla gravida.

De olika buden ställer till det för Växjö kommun som skickat hem flera gravida medarbetare under pandemin. Kommunalrådet anser att Arbetsmiljöverket indirekt diskriminerar kvinnorna, att reglerna är otydliga och bör ändras.

Björn Olsson, enhetschef på Arbetsmiljöverket, säger till SVT Småland att Växjö har tolkat bestämmelserna fel. På myndighetens sajt står det att försiktighetsprincipen bör råda: att ”fler skyddsåtgärder vidtas hellre än för få”. Till exempel kan gravida ges nya arbetsuppgifter.

– Det finns en öppning för vilken situation man verkar i, och det ska självklart påverka slutsatserna och också vilka åtgärder som ska vidtas, säger han till SVT.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev