Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Kommunala sommarjobb skadar unga

Ingen vinner jobb på lotteri. Men i många kommuner lottas sommarjobben ut, vilket inte har något med verkligheten att göra. Det borde ungdomarna få lära sig. Vi vuxna gör dem en otjänst när vi hjälper dem för mycket!

Publicerad: 16 maj 2014, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SommarjobbSysselsättningArbete

Det är valår och i sin strävan efter väljarnas kärlek förvrider politikerna huvudet av en generation unga, som för varje världsfrånvänt jobblöfte från partierna får en allt mer skruvad syn på hur arbeten skapas. 90-talsgaranti för sysselsättning och andra förslag kan skapa stora problem framöver, om allt fler tror att jobb röstas fram – och att politiken därmed betyder mer än företagen för att ge svenskarna en plats på arbetsmarknaden.

Ungdomsarbetslösheten var i mars nära 27 procent, vilket visserligen är en minskning från samma tid året innan, men dock en sorg. Unga vinner på att tidigt komma ut för att lära sig ta ansvar och pröva sina talanger, se sitt värde. Det ger självkänsla som hänger kvar länge. En annan viktig poäng är att man lär sig grundläggande marknadsekonomi genom att möta entreprenörer som brottas med vinstkrav.

Dessvärre ger politikerna de unga en orealistisk bild av hur och varför det finns jobb. Nu i sommar kommer nästan alla svenska kommuner att erbjuda ungdomar ”sommarjobb” och drygt 80 000 unga kommer att få arbeta i kommuner och landsting.

Visst är det bra att ungdomarna får fylla luckorna i välfärdssektorn, men ingen 16-åring kan naturligt kliva in i stället för en erfaren personal i serviceboende eller förskola. Dessa jobb är mer att betrakta som ”sysselsättning”.

Dessutom, vilket är än värre, har flera kommuner valt att lotta ut jobben, vilket får som konsekvens att de unga får en skrattspegeluppfattning av hur man får ett riktigt jobb. I exempelvis Härryda, Motala och Mariestad lämnar man in en ansökan och får sen hålla tummarna för att få en plats – som om ett jobb vore en lotterivinst.

Stackars ungdomar som luras att tro att kompetens, utbildning, erfarenhet, ambition, talang, intelligens, hårt arbete och vänlighet inte spelar någon roll. Hur ska de klara sig sedan, på en riktig jobbintervju? På en arbetsplats? Som egenföretagare?

Stefan Löfven lovar ungdomar 90-dagarsgaranti för jobb, men sanningen är att ingen politiker kan besluta att det ska finnas jobb. Sådana uppkommer när ett företag går så pass bra att det har råd att anställa, och det bästa politiker kan göra för att det ska bli fler jobb är att underlätta för frihandel och sluta ställa sig i vägen med byråkrati som bygglovskrångel eller höga skatter.

Alla de rättigheter för anställda som politiker röstar fram må låta härliga, men sanningen är att alltför stor anställningstrygghet och alltför dyra kostnader dessvärre leder till arbetslöshet i längden. Ty också företagare är människor som behöver få plus och minus att gå ihop, och får svårt att sova om bördorna är för tunga.

Vi vuxna gör ungdomarna en otjänst när vi hjälper dem på traven för mycket. Livet är inget lotteri där den tursamma vinner. Det är mer som Idol där den som inte övat skickas hem. Och jag unnar fler ungdomar att få känna lyckan i att utveckla en talang till fullo och få uppskattning för det. En oslagbar känsla som politikerna berövar dem i sin önskan att bli omtyckta.

Carolin Dahlman, liberal debattör och författare till flera skrifter för Timbro

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev