Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Kommunala ordningsvakter kan stoppa otryggheten

Polisen i Stockholms stad räcker inte till i dagsläget. Därför satsar vi nu totalt 70 miljoner kronor för att 100 ordningsvakter ska patrullera på stadens gator under kommande år, skriver trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).

Publicerad: 13 december 2018, 04:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Narkotikahandeln är som störst vid Sergels torg.

Foto: Anders Choy/Colourbox


Ämnen i artikeln:

TrygghetStockholmKristdemokraternaOrdningsvakter

Trygghetssituationen i Stockholm har under den senaste tiden utvecklats i fel riktning. Våld, narkotikahandel och våldtäkter blir allt mer förekommande – såväl i innerstaden som i ytterstaden – vilket har lett till en dramatisk försämring av tryggheten.

Droghandel sker på öppen gata och utsatta människor utnyttjas av kriminella gäng. Narkotikahandeln är som störst vid Sergels torg. Kriminella grupperingar verkar öppet och har vid flera tillfällen fångats på film av polisen. Bara för några dagar sedan rapporterade Sveriges Radio om ensamkommande ungdomar som har utnyttjas till att sälja droger åt kriminella i utbyte mot boende. Även i Skärholmen har öppen narkotikahandel dokumenterats.

I Rinkeby har kriminella ligor hotat och misshandlat handlare som motsatt sig den öppna narkotikahandel som förekommit i deras egna butiker. Lokalbor uppger att de är rädda för att gå ut och handla. Andelen invånare som känner sig otrygga i stadsdelen Rinkeby-Tensta är 28 procent enligt Stockholms stads trygghetsundersökning. Men även på Medborgarplatsen och Stureplan upplever stockholmare att det förekommer stor otrygghet. Antalet våldtäkter i Stockholm ökade med 29 procent bara under 2017. Även bostadsinbrotten skenar och blir allt grövre.

Statistiken talar sitt tydliga språk: kraftfulla åtgärder mot otryggheten måste till. Det nya styret i Stockholms stadshus ser allvarligt på problematiken och vi kommer att göra allt i vår makt för att vända den dystra utvecklingen.

Polisen räcker i dagsläget inte till. Sett till befolkningsmängd har Stockholm färre poliser idag än under de senaste tio åren. Polisförbundet säger själva att bristen på poliser lett till att inbrott och stölder mer sällan utreds. Mellan 2015-2017 minskade polisstyrkan med drygt 100 poliser per år. I ett läge där behovet av polisen ökar men antalet minskar måste stor förändring komma till.

Idag patrullerar därför 18 mobila ordningsvakter för att fylla det trygghetsvakuum som uppstått på Stockholms gator. Det är givetvis på tok för få. Syftet med de kommunala ordningsvakterna är att de ska komplettera polisens arbete med trygghetsskapande åtgärder samtidigt som vi utökar satsningarna på det så viktiga preventiva arbetet med sociala insatser. För att stockholmarna ska känna sig säkra behöver antalet vakter utökas avsevärt– samtidigt som lagstiftningen behöver förändras så att de kan verka i hela staden och där behovet är som störst.

Därför satsar vi nu totalt 70 miljoner kronor för att 100 ordningsvakter ska patrullera på stadens gator under kommande år. Detta var ett viktigt vallöfte från Kristdemokraterna, men vi är inte nöjda för än otryggheten minskar. Målsättningen är att bryta den negativa utvecklingen av laglöshet som präglar vissa platser i Stockholm.

Stockholms invånare har rätt att kunna vistas på stadens gator utan att utsättas för brott. Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att bidra till en tryggare stad.

Erik Slottner, trygghetsborgarråd (KD) i Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev