lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Kommun får böta för 2 000 timmar otillåten övertid

Publicerad: 3 januari 2023, 12:39

En anställd i Gällivare jobbade 2021 över 400 timmar otillåten övertid. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Dålig koll inom kommunen ledde till att anställda i Gällivare samlade ihop nära 2 000 timmar mer övertid än tillåtet. Nu har Arbetsmiljöverket bestämt att kommunen ska betala en sanktionsavgift på över 900 000 kronor.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöArbetstidSenaste nytt

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


En väldigt stor summa att betala för en förvaltning som redan blöder pengar. Det säger socialchefen Annette Viksten Åhl i en intervju med Norrländska Socialdemokraten om sanktionsbeloppet på nära 923 000 kronor.

År 2021 jobbade 25 personer inom äldre- och handikappomsorgen 1 951 fler övertidstimmar än vad lagen tillåter. En person låg på 405 timmar extra. Kommunal anmälde kommunen i maj i år sedan fackets stickprovskontroller visat att vissa jobbade över väldigt mycket. 

Förklaringen är enligt Annette Viksten Åhl att anställda hoppat runt mellan olika kommunala verksamheter och att cheferna inte känt till personalens sammanlagda övertid.

– Man har koll på sitt område men vikarier går ofta runt på hela kommunen, de kan även jobba på skolorna. Vi behöver nog bli hårdare på att sprida ut övertiden jämnare, för ofta erbjuder sig samma personer att jobba och då får de fort väldigt många timmar, säger hon till NSD.

LÄS MER:

Chef om skärpt krav på dygnsvila: ”Risk för besvikna medarbetare” 

Scheman måste göras om efter skärpta krav: ”Det kan bli tufft” 

SD-topp: Rimligt straffa dem som vägrar ange papperslösa

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev