fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Kommun får böta 2 miljoner för dödsolycka

Publicerad: 13 december 2021, 15:38

En anställd omkom i en explosion - Östersunds kommun bedöms till böter. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Östersunds kommun döms att betala två miljoner kronor i böter för arbetsmiljöbrister och nästan en halv miljon i skadestånd sedan en anställd omkommit i en sprängolycka, uppger SVT.

Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljö

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Två av kommunens anställda skulle hösten 2020 skära upp två plåtskåp, så kallade sprängkistor, med hjälp av skärbrännare. Ett skåp innehöll sprängmedel som exploderade, vilket kostade en av de anställda, en man i 30-årsåldern, livet. Hans kollega skadades, men överlevde.

– Det har funnits kännedom om att kommunen har hanterat sprängämnen, även om det var långt tillbaka i tiden, men sedan har man tappat bort vad som hänt med sprängämnena. Det är ju en stor brist, säger Märta Warg, åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, till SVT.

Kommunen har medgett att det inte fanns någon tydligt utpekad skyddsansvarig och att det inte gjorts någon riskinventering. Östersunds kommun går därför med på att betala såväl en företagsbot på två miljoner kronor och ett skadestånd på sammanlagt 470 000 kronor till den skadade och till den omkomnes anhöriga. 

Chefen för Östersunds tekniska förvaltning, Örjan Jervidal, säger till SVT att kommunen nu har uppdaterat sina rutiner och att varje medarbetare ska ha de kunskaper som krävs för att kunna göra riskbedömningar.  

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev