måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Jobben vi skapar är inget samhällsproblem, S

Regeringen vill att jobben ska blir fler i hela Sverige. Vi delar ambitionen och bidrar gärna. Vi vill anställa fler, men då måste vi ha de rätta förutsättningarna. Blir möjligheterna att anställa personer på visstid sämre, då blir jobben i våra branscher färre.

Publicerad: 23 juni 2015, 09:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi vänder oss mot att de arbetstillfällen vi skapar framställs som ett samhällsproblem.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

ArbeteSommarjobbSocialdemokraternaTurism

Socialdemokraternas kongress beslutade att det ska finnas ”objektiva skäl” för tidsbegränsade anställningar och att allmän visstidsanställning är ett problem som ”måste lösas”. Vi företräder företag och organisationer som, när det är högsäsong för skidåkning respektive camping, sysselsätter många tusen människor. Vi är stolta över våra medlemmars verksamheter och vänder oss mot att de arbetstillfällen vi skapar framställs som ett samhällsproblem.

Begränsade möjligheter till visstidsanställningar skulle slå hårt mot sysselsättningen i våra branscher.

Nu börjar sommarsäsongen för camping och stugbyar, under några intensiva månader kommer totalt närmare 15 miljoner gästnätter att tillbringas hos Svensk Campings medlemsföretag. Förra vintersäsongen summerade Svenska Skidanläggningars organisation (SLAO) 7,7 miljoner skidåkardagar på närmare 220 skidanläggningar; den vintersäsong som nyligen har avslutats redovisas inom kort. För att alla gäster ska kunna välkomnas anställs personal i receptioner, skidskolor, restauranger och många andra verksamheter.

Totalt handlar det om flera tusen jobb, framförallt för unga och ofta i områden där besöksnäringen är en avgörande tillväxtfaktor.

LÄS MER: Stoppa missbruket av visstidsanställningar.

Gemensamt för våra branscher är att vi är beroende av att människor vill – och kan – besöka oss. Med tydliga säsonger kopplade till sommar och vinter är förutsättningarna att driva året-runt-verksamhet i stort sett obefintliga. Att begränsa möjligheterna till visstidsanställningar skulle innebära att vi får svårare att anställa personal när kunderna vill besöka oss.

Det kan leda till att många företag, huvudsakligen småföretag, inom besöksnäringen kan tvingas skära ner eller avveckla sina verksamheter. Stora investeringar av både tid och pengar kan gå om intet och arbetslösheten i kommuner som är beroende av besöksnäringen riskerar att öka.

Hur viktig besöksnäringen är som arbetsgivare kommer sällan fram i debatten. Totalt arbetar närmare 5 700 personer i Sverige med drift av skid- och sportanläggningar och ungefär 70 procent inom sektorn jobbar i någon av fjällkommunerna. För dessa kommuner är skidindustrin mycket betydelsefull.

Detta handlar inte bara om enskilda företagare utan ofta om hela bygder som är beroende av en levande besöksnäring då många arbetar på anläggningarnas hotell, restauranger och turist- och bokningsservice. I de femton fjällkommunerna är det sammantaget 11 800 personer som arbetar inom turismsektorn.

På samma sätt är campingsektorn en viktig arbetsgivare i kommuner runt om i Sverige. Våra medlemsföretag sysselsätter cirka 8 300 personer och närmare 80 procent av dem arbetar säsong. Många får sitt första jobb hos oss, närmare 65 procent av de anställda är under 26 år. För de som snart går på semester är dessa unga avgörande för att de ska kunna besöka och uppleva sevärdheter och miljöer i hela landet.

Regeringen har som uttalad vision att jobben ska blir fler i hela Sverige. Vi delar ambitionen och bidrar gärna. Vi vill anställa fler, men då måste vi ha de rätta förutsättningarna. Blir möjligheterna att anställa personer på visstid sämre, då blir jobben i våra branscher färre.

Om Socialdemokraternas kongressbeslut blir regeringspolitik blir konsekvenserna allvarliga för våra branscher. Resultatet riskerar att bli minskade möjligheter för unga att etablera sig på arbetsmarknaden, färre jobb på landsbygden och att Sverige blir allt mindre tillgängligt och attraktivt som besöksmål. Allt detta stick i stäv med regeringens uttalade jobbvision.

Eva Werkelin, ordförande SCR Svensk Camping

Mikael Santoft, ordförande SLAO, Svenska Skidanläggningars Organisation

Lars Isacson, vd SCR Svensk Camping

Hans Gerremo, tf. vd SLAO, Svenska Skidanläggningars Organisation

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev