Arbetsvillkor
Jo SSU, Socialdemokraterna och SD tycker samma sak och har lika fel
Den senaste veckan har Socialdemokraternas två tyngsta företrädare - Stefan Löfven och Magdalena Andersson - gått ut med stenhård kritik mot arbetskraftsinvandringen. SSU kan försöka få det att handla om villkor, men deras moderparti vill att svenska jobb ska gå till svenska arbetslösa.
Publicerad: 17 april 2018, 13:48
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Arbetskraftsinvandringen står för så lite som 0,3 procent av all sysselsättning i Sverige. Av de arbetstillfällena är de lågkvalificerade ytterst få.
REPLIK Först pumpade Socialdemokraterna ut följande citat från Löfven: “Det är orimligt att det kommer tusentals människor till Sverige varje år för att göra jobb som arbetslösa i Sverige kan utföra.” Sedan följde Magdalena Andersson upp med att i en intervju med SVD säga “jag ser inget behov av städpersonal eller diskare från andra kontinenter.”
Då kanske många tänker att det inte är så orimligt, särskilt inte när statsministern säger att 40 procent av jobben skulle kunna utföras av svenska arbetslösa. Det är bara det att arbetskraftsinvandringen står för så lite som 0,3 procent av all sysselsättning i Sverige. Av de arbetstillfällena är de lågkvalificerade ytterst få. Det är helt orimligt att påstå att arbetskraftsinvandring skulle bidra till markant ökad arbetslöshet i Sverige. Det är svårt att tolka detta som någonting annat än ett knep att lura och locka väljare från SD.
Den största gruppen arbetskraftsinvandrare arbetar inom IT och systemutveckling. Stefan Löfven och Magdalena Andersson målar upp en bild av att det i huvudsak är lågutbildade människor som söker sig till den svenska arbetsmarknaden. Sanningen är att vi behöver den specialkompetens många arbetskraftsinvandrare för med sig om vi vill att Sverige även i fortsättningen ska ligga i den tekniska utvecklingens framkant. Just IT-branschen är en av de branscher som varnar för kraftig kompetensbrist. Ett underskott på hela 70 000 personer med IT- eller digitalt relaterad kompetens till år 2022, enligt en kartläggning av IT & Telekomföretagen. Då ter det sig för oss rimligare att ta vara på arbetskraften som kommer hit och lägga vårt fokus på hur vi kan matcha kompetens och behov på arbetsmarknaden.
Så till SSU:s påstående att det är “skitsnack” att de här utspelen skulle vara riktade mot att vinna väljare från SD med migrationskritisk retorik. I Sverigedemokraternas partiprogram hittar vi följande citat: “Vi vänder oss däremot kraftfullt emot den fria arbetskraftsinvandring av lågutbildade yrkesgrupper som bedrivs idag och som skapar ett överutbud på arbetskraft[...].” Vi lägger oss inte i vem som sa vad först, men vi kan konstatera att SD och S tycker likadant och har lika fel.
Självklart ska vi ha goda villkor för de som arbetar i Sverige, men det är väldigt svårt att förstå vilken lagändring SSU tycker borde vara på sin plats. Det de lyfter i sin artikel är olagligt i Sverige idag. Den DN-artikel de refererar till handlar om att polisen slår till mot personer som utnyttjar utländsk arbetskraft. Vi kan diskutera hur polisen och andra har tillräckliga resurser till det arbetet, men det är inget som löses av att facket ska få peta i all arbetskraftsinvandring. Inte heller av att vi går längre från principen att den som kan arbeta och betala skatt i Sverige bör få göra det.
Man kan försöka bortförklara den senaste veckans utspel hur man vill, men faktum kvarstår: Socialdemokraterna verkar inte förstå vilket behov vi har av arbetskraftsinvandring. De väljer istället att måla upp det som att arbetskraftsinvandrare tar svenska jobb. SSU försöker försvara det här agerandet. Sällan har SSU framstått så mycket som den svenska arbetarrörelsens ungdomsförbund, med betoning just på svenska.
Magnus Ek, förbundsordförande CUF
Evelina Reuterfors, ekonomipolitisk talesperson CUF
Anton Sauer, migrations- och integrationspolitisk talesperson CUF
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.