tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

”Jag har aldrig sagt att förlossningsvården inte krisar”

Det är svårt att föra en seriös debatt med Erika Ullberg (S) när förmågan att läsa en debattartikel, eller att hålla sig till sanningen, verkar saknas. Vi genomför en rad åtgärder för att förbättra förlossningsvården i Stockholm, och mitt arbete har bara börjat. Det skriver Ella Bohlin (KD) i en slutreplik.

Publicerad: 8 september 2017, 15:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

KD anser att det behövs 5000 nya förlossningsplatser i SLL. Foto: Mostphotos


Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdStockholm

Replik. Oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) påstår i sin replik ”Rikaste landstinget ska inte behöva ha bb-kris”  att jag har sagt att det inte finns någon kris i förlossningsvården och att jag inte presenterar några åtgärder. Båda påståendena är felaktiga. Förutom att hon felciterar mig kan var och en se att jag ägnade en stor del av min text åt att de åtgärder vi genomför.

Jag ser inte fram emot valårets debatter med Erika Ullberg om den lögnaktiga retorik hon ger prov i sitt inlägg ska vara rådande.

Övriga som läste vad jag skrev skulle kunna bespara sig följande upprepning, men för att återigen berätta för Erika Ullberg ska jag berätta vilka åtgärder vi i Alliansen inför.

Vi höjer den ekonomiska ersättningen till förlossningsvården med 5 procent från den 1 oktober och med ytterligare 5 procent från maj 2018. Det betyder att vi satsar 15 miljoner kronor extra på att kvinnor ska kunna föda tryggt under hösten och cirka 100 miljoner under nästa år. Framöver innebär det 120 miljoner mer till förlossningsvården. Tanken är att klinikerna ska använda pengarna till att öka bemanningen, höja kapaciteten och förbättra löneutvecklingen för personalen.

Samtidigt bygger vi nya lokaler för att ge fler plats att föda. Förra veckan öppnade nya Södertälje BB. Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge bygger nytt. S:t Görans sjukhus ska om några år husera en ny förlossningsenhet. Förra året togs nya lokaler i bruk på Södersjukhuset.

När det gäller personalen ger vi sjuksköterskor som utbildar sig till barnmorskor betalt under studietiden, för att lösa behoven av kompetensförsörjning. Nya barnmorskor får ett nytt introduktionsprogram där de går bredvid den ordinarie personalen under de första månaderna.

Inför sommaren sköt vi till 1 000 kronor extra per förlossning och ökade resurser till mödrahälsovården. Syftet var att underlätta sommarbemanningen. Vi sköt till totalt tolv miljoner kronor, samtidigt som vi bland annat rustade specialistmödravården utanför akutsjukhusen med drygt 18 miljoner för att avlasta förlossningsenheterna. För att undvika överbeläggningar har vi förändrat IT-systemen så att förlossningarna fördelas jämnare mellan klinikerna.

Några av våra andra åtgärder:

■ Kulturtolksdoulor för kvinnor i socioekonomiskt svaga områden.
■ 14 miljoner kronor för att minska antalet undvikbara kejsarsnitt, eftersom de innebär större risker.
■ Vårdprogram för neonatalvården.
■ Möjlighet för kvinnor att gå hem tidigare från BB.

Jag försökte i min artikel berätta om grunderna för mitt engagemang för förlossningsvården och anledningen till att jag är hoppfull om en förbättring. Under de 2,5 år som gått sedan jag tog över det politiska ansvaret för förlossningar i Stockholms län har mycket hänt på området. En del har gjort mig mycket besviken. Andra saker, till exempel beslutet om ett BB på S:t Görans sjukhus och att höja den ekonomiska ersättningen, är Alliansframgångar som jag är stolt över.

Ytterligare andra beslut har handlat om att mildra negativa effekter av händelser. Där kan jag konstatera att resultatet inte alltid har blivit bra men att situationen utan våra åtgärder hade varit betydligt sämre. Det finns som vi länge har påpekat en lång väg kvar innan vi kan säga att förlossningsvården är tillräckligt bra i Sverige.

Krisen i förlossningsvården handlar om att kvinnor i vårt land behöver få tryggare förlossningar utifrån sina behov. Den bedömning vi kristdemokrater gör är att 5 000 nya förlossningsplatser behövs. Under de kommande tre åren vill vi därför satsa 750 miljoner mer än Erika Ullbergs socialdemokratiska regeringskamrater på förlossningsvården.

Jag berättar gärna om våra åtgärder för förlossningar i Stockholms län och jag hoppas att kunna fylla på listan ännu mer framöver. Mitt arbete är bara påbörjat – jag är inte nöjd än. Inför det fortsatta arbetet är mitt förslag till Erika Ullberg följande: Låt diskussionerna om förlossningsvården präglas av seriositet. Om du håller dig ifrån påståenden tagna ur luften håller jag mig ifrån att påstå att du sätter partipolitiskt käbbel framför ett behövligt konstruktivt engagemang för en bättre förlossningsvård.

Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd (KD), Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdStockholm

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev