Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

”Inträdesjobben – en möjlighet till arbete och självförsörjning”

Vi liberaler i Karlskrona ser stora fördelar med inträdesjobb, de skulle ge fler nyanlända sysselsättning samtidigt som företagen får möjlighet att växa och att bidra till integrationen.

Publicerad: 21 augusti 2017, 12:42

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

JobbSysselsättning

Liberalernas och de övriga allianspartiernas förslag om inträdesjobb kom som ett solsken efter en sommar som även politiskt har karaktäriserats av dåligt väder och spridda skurar. Förslaget lyfter upp frågor som alla, både politiker och allmänhet tycker är viktiga, nämligen jobben och integrationen.

Såväl den offentliga som den privata servicesektorn kommer att kunna anställa fler nyanlända om förslaget blir verklighet. Den expanderande besöksnäringen likaså. Även företag i andra branscher skulle få en möjlighet att växa och samtidigt bidra till integrationen. 

Förslaget om inträdesjobb utgår från verkligheten som den är. Rekordmånga nyanlända kommer nu till arbetsförmedlingen. De måste ses som en tillgång. Men en betydande andel av dem har låg eller ingen skolgång. De har ändå lika stor rätt som alla vi andra att få göra sin insats för samhället och att slippa leva på bidrag.

Vi har i Sverige varit mycket privilegierade och har kunnat avskaffa många av de arbeten som kräver låg utbildning.

Nu måste det skapas en arbetsmarknad som kan ta emot denna nya resurs. Att främja allas möjligheter till att bidra i samhället och försörja sig genom arbete är en viktig liberal grundsats. För oss vuxna betyder det mycket att arbeta och få lön och alla barn och ungdomar ska kunna se sina föräldrar gå till jobbet, ha semester och annat som hör en anställning till.

Integrationsutmaningen är så stor så att alla idéer som främjar arbete och språkinlärning är värda att prövas. Därför ska vi stödja extratjänster, utbildningsjobb, snabbspår, yrkesorienteringspraktik, utbildningsplikt och andra initiativ som syftar till att fler nyanlända får utbildning och arbete. Därför ska vi också stödja inträdesjobben.

Som bekant går förslaget ut på att nyanlända och unga upp till 23 år utan gymnasieexamen ska kunna anställas med 70 procent av ingångslön och på den resterande 30 procenten av tiden lära sig jobbet på jobbet. Dessutom slipper arbetsgivaren arbetsgivaravgiften.

Det har sagts att det blir en låg lön, kanske 15 000 i månaden. Det är ganska många i vårt samhälle som lever på den nivån i dag, exempelvis studenter, vissa pensionärsgrupper och anställda inom delar av lärlingsavtalen. Det är ju heller inte meningen att detta ska pågå i all evighet. En viktig poäng är att förslaget ge människor möjlighet att utvecklas.

Alla goda krafter kan samlas och göra en insats. Det är känt sedan tidigare att praktik eller arbete kan vara väl så effektivt som institutionen svenska för invandrare för att lära språket. Kombinationen inträdesjobb och utbildning ger en möjlighet att utnyttja den kompetens som finns på studieförbund, folkhögskolor, kommunala och privata vuxenutbildningar  just när det gäller språkutbildning.
 
Integrationsutmaningen
är så stor så att alla idéer som främjar arbete och språkinlärning är värda att prövas. Därför ska vi stödja extratjänster, utbildningsjobb, snabbspår, yrkesorienteringspraktik, utbildningsplikt och andra initiativ som syftar till att fler nyanlända får utbildning och arbete. Därför ska vi också stödja inträdesjobben.

Jag är övertygad att om vi bara kan undvika att göra valtaktik av detta så kan de flesta se fördelarna med inträdesjobben. Det bästa är om reformen kan genomföras genom avtal mellan parterna på arbetsmarknaden. Men om det inte är möjligt är situationen så pass allvarlig att vi måste vara beredda att pröva lagstiftning. Vi får inte missa den här möjligheten till en bättre arbetsmarknad för lågutbildade och bättre integration för nyanlända.

Börje Dovstad, kommunalråd (L)  Karlskrona

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

JobbSysselsättning

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev