fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Ingen rättighet att delta på Pride, Sadé

Företrädare för Medborgerlig Samling har rasat mot beslutet men bemöter inte sina transfoba uttalanden annat än med bortviftningar och personangrepp, skriver företrädare från Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna samt den tidigare ordföranden för Stockholm Pride i en replik till Medborgerlig Samling.

Publicerad: 17 juli 2018, 07:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

PrideHBTQDiskrimineringStockholm

Replik. Det nystartade partiet ”Medborgerlig Samling” har en partiledare som gjort transfoba uttalanden, bland annat om att T och Q inte har med HBTQ att göra och att trans skulle vara en ”livsstil” och inte handla om könstillhörighet.

Mot bland annat den bakgrunden har föreningen Stockholm Pride, en festival till för just alla HBTQ-personer, valt att tacka nej till partiets förfrågan om att delta.

Det är rimligt att Stockholm Pride ställer höga krav på politiska organisationer som vill dra nytta av föreningens varumärke. Företrädare för Medborgerlig Samling har rasat mot beslutet men bemöter inte sina transfoba uttalanden annat än med bortviftningar och personangrepp. Plötsligt hävdar de i stället att festivalen skulle vara vänstervriden, och är kritiska mot att den mottar skattepengar och inte representerar alla HBTQ-personer. Samma festival de nyss ville vara en del av.

För oss är alla HBTQ-personers rättigheter viktiga, särskilt i ljuset av den diskriminering, sämre livsförutsättningar och sämre hälsa som flera utredningar bara senaste åren har visat på.

Låt oss klargöra några saker:

1. Stockholm Pride finansieras till absoluta merparten av biljettintäkter och sponsorer. Det lilla bidrag Stockholms stad ger är normalt lägre än kostnaden för stadens hyra av Östermalms IP eller Kulturhuset. Bidraget har under lång tid haft brett politiskt stöd från höger till vänster oavsett majoritet i stadshuset.

2. Stockholm Pride grundades av, och är till för, HBTQ-personer. Därför ska alla hbtq-personer känna sig välkomna och trygga på festivalområdet och inte möta organisationer som inte respekterar deras plats på området. Behoven är störst i de grupper som blir utsatta för mest diskriminering vilket idag är just transpersoner, intersexuella och queera.

3. Gång på gång framförs att Stockholm Pride skulle vara för höger, för vänster, för kapitalistiskt, för aktivistiskt, för brett, eller för snävt. Stockholm Pride är en bred organisation där föreningar, privatpersoner och företag kan vara medlemmar. Bland medlemmarna finns de borgerliga partiernas hbtq-förbund eller nätverk. Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna har deltagit aktivt på Stockholm Pride sedan starten 1998 och de senaste sex till sju åren även Kristdemokraterna. Deltagandet är brett med seminarier i Pride House, tält i Pride Park och sektioner i paraden. Förbunden och nätverken är engagerade i Prides arbete vid årsmöten, medlemsmöten och genom ledamöter i styrelsen och valberedning. Borgerligt sinnade har därmed alltid haft ett reellt inflytande över Prides innehåll och riktning.

4. Ett arrangemang med över 20 000 i festivalparken och uppemot 50 000 i paraden med 500 000 åskådare väcker känslor och berör. Uppenbarligen lyckas Stockholm Pride år efter år samla en politisk bredd och många aktörer bakom sig. Olika krafter försöker dock sätta bilden av att Pride skulle vara extremt åt ett eller annat håll. Det stämmer helt enkelt inte. Pride är en människorättsrörelse och en manifestation för människors lika värde.

Vi har gärna dialog med fler som står borgerligheten nära om Pride och om politik för hbtq-personers rättigheter. Och vi hoppas att såväl Stockholm Pride som Medborgerlig Samling gör så som Pride har gjort sedan starten: tar en rak och konstruktiv diskussion om vad plattformen kan erbjuda. Men det kräver som minsta nämnare respekt för föreningens rätt att utifrån medlemmarnas mandat bestämma över sin egen verksamhet och sätta gränser.

Ingen har rätt att åka snålskjuts på Stockholm Prides varumärke.

Fredrik Saweståhl, förbundsordförande Öppna Moderater – Moderaternas HBTQ-förbund

Mats Nordström, förbundsordförande HBT-Liberalerna och tidigare ordförande Stockholm Pride

Claes Nyberg, ordförande Centerpartiets HBT-nätverk och tidigare ordförande i Stockholm Pride

Christian Valtersson, tidigare ordförande Stockholm Pride

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev