Arbetsvillkor
Inför rut och rot för trygghetstjänster
Att brott och otrygghet ökar är en samhällsutveckling som ingen är nöjd med. För att skapa ett tryggare Sverige krävs många saker, allt ifrån satsningar på fler poliser, ökad ordningshållning och bättre nyttjande av modern teknik. Ett rut- och rot-avdrag för trygghet är ett snabbt och effektivt sätt att bidra till minskade trygghetsklyftor.
Publicerad: 26 maj 2018, 03:15
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Att utsättas för inbrott är en allvarlig händelse. Foto: Colourbox
Samhällsdebatten om brottslighet är het och infekterad. Åsikterna om hur allvarligt läget är går isär men alla är överens om att otryggheten i samhället är ett stort problem. Vi från Säkerhetsföretagen ser att brotten ökar och med det otryggheten för människor. Vi står mitt i utvecklingen och arbetar dagligen med att skapa trygghet.
Ett brottsområde som ofta förbises i media är bostadsinbrotten. Antalet bostadsinbrott har ökat med mellan 14 700 anmälda fall 2006 till 22500 fall 2017. Samtidigt är nu antalet lagförda tillgreppsbrott det lägst uppmätta antalet sedan mätningarna började 1975 – bara 20200 brott 2016 jämfört med närmare 30000 per år fram till 2000-talet.
Att utsättas för inbrott är en allvarlig händelse i en människas liv. Siffror från Kantar Sifo visar exempelvis att vart tredje inbrottsoffer aldrig återfår känslan av trygghet de hade innan inbrottet. Samtidigt visar en undersökning från säkerhetsföretaget Verisure att trygghetskänslan återkommer snabbare i hushåll som har ett hemlarm. För även om Polisen har, och alltid ska ha, ansvar för trygghetsarbetet är frågan om trygghet inte så enkel att allt ansvar kan läggas på staten.
I alla tider har människor investerat i lås för att hålla oönskade gäster borta samt för att skydda värde. Dagens moderna hemlarm är en utveckling av detta. Ett modernt hemlarm underlättar polisens arbete eftersom det snabbt ger polisen information om pågående inbrott samt i många fall ger polisen bra underlag för den efterföljande polisutredningen.
Att installera ett hemlarm kräver både kunskap och ekonomiska förutsättningar. Från branschens sida är vi oroade över framväxande trygghetsklyftor, där inte alla har tillgång till högkvalitativa hemlarm och väktartjänster. I takt med att vissa brott ökar samt ändrar karaktär ökar behoven av hemlarm.
Det är avgörande att alla i samhället känner sig trygga i sina hem. Frågan om trygghet ska inte vara en klassfråga. För att säkerställa att alla ska ha råd att investera i sin trygghet bör ett rut- och rot-avdrag för trygghet införas. Idag får man göra avdrag för att byta köksluckor, men inte för att installera ett larm eller ta emot en väktare som åker på larm. Det är en märklig prioritering från statens sida – att kortsiktiga renoveringar prioriteras före trygghetsinvesteringar i det egna hemmet.
För att lösa dagens otrygghetsproblem är det angeläget med nytänkande, där vi ser rut- och rot-avdrag för trygghet som en av de mest brådskande reformerna att införa.
Mattias Dahl, vd Transportföretagen
Li Jansson, branschchef och vice vd Säkerhetsföretagen
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.