onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Hur mycket vård fick Stockholm för pengarna?

Landstingsmoderaternas benägenhet att lita mer på managementkonsulter än på sjukvårdspersonalen har lett till att länets största sjukhus fått en evidensmässigt tvivelaktig vårdmodell så kallad värdebaserad vård. Konsultkostnaderna uppgår i miljonbelopp, men ingen kan svara på vad pengarna gått till, skriver vänsterpartisterna Karin Rågsjö och Håkan Jörnehed.

Publicerad: 15 januari 2018, 04:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sjukvården måste utvecklas men detta arbete görs bäst tillsammans med personalen och inte som nu över deras huvuden, skriver vänsterpartisterna Karin Rågsjö och Håkan Jörnehed. Foto: Karolinska Universitetssjukhuset


Ämnen i artikeln:

Jämlik vårdHälso- och sjukvårdslagen

Karolinska sjukhuset har sedan en tid tillbaka arbetat för att sjösätta en ny, omstridd, verksamhetsmodell – värdebaserad vård (VBV). Modellen, som krängts av managementkonsultbolaget Boston Consulting Group, utlovar mer effektiv vård för mindre pengar. Sjukhusledningen, och inte minst det moderata landstingsstyret, har ännu en gång förförts av en managementmodell med ett tjusigt namn. Ett tag var det Lean som gällde. Nu är det alltså VBV som ska lösa sjukvårdens alla problem.

Problemet är bara att VBV enligt många mediciniskt kunniga inte fungerar. Dessutom, vilket har framkommit i Dagens Nyheters stora granskning, har de konsulter som skulle hjälpa Karolinska att implementera modellen fakturerat sjukhuset och skattebetalarna miljonbelopp utan att någon kan tala om vad pengarna gått till. I veckan försvarade sig managementbolaget på DN debatt, men inga frågor besvarades. Det är fortfarande högst oklart vad länets invånare har fått för pengarna.

Ansvaret för denna skattefinansierade fars är inte enbart sjukhusledningens. Det moderatledda landstingsstyret har mycket att svara på, men hittills har det varit tyst från finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M).

Moderaterna tycks lita mer på nybakta managementkonsulter än på erfaren sjukvårdspersonal. BCG skriver i debattartikeln att de arbetade intensivt med över hundratals medarbetare för att ”stärka den interna projektledningen” och ”analysera verksamheten”. Man undrar hur detta arbete gick till – vilken metod och pedagogik som användes – eftersom man lyckats få nästintill hela läkarkåren på KS emot sig. Högljudd kritik hörs i dag från medarbetare mot hela konsultförfarandet och mot sjukhusledningen.

Naturligtvis måste sjukvården regelbundet utvecklas och moderniseras, strukturer förändras och hierarkier brytas. Men detta arbete görs bäst tillsammans med personalen, inte över deras huvuden. Man har låtit konsulter bulldozra över personalen, vilket gått ut över arbetsmiljön. I förlängningen påverkas såklart patienterna. Läget på Karolinska är i dag skakigt, med cancerpatienter som inte får vård i tid och växande köer till barnoperationer. Operationer ställs in i sista stund. Personalrekryteringen haltar och allt fler vårdplatser är stängda. Så nog behövs saker bli annorlunda. Men lösningen stavas inte VBV.

Modellen är som sagt omstridd. Den får kritik från flera olika håll, både internationellt och i Sverige. Enligt Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg saknar VBV stöd i vetenskapen. Enligt andra forskare är det en modell som gynnar rika och friska på bekostnad av mindre bemedlade och mer krävande patienter.

Moderaternas övertro på managementkonsulter har alltså lett till att miljonbelopp i skattepengar försvunnit utan att någon kan svara på vad stockholmarna har fått för pengarna. Och att en vårdmodell används som är evidensmässigt tvivelaktig och leder till mindre jämlik sjukvård, i strid med hälso- och sjukvårdslagen som säger att vård ska ges befolkningen på lika villkor efter behov.

Hur har allt detta tjänat stockholmarna? Vad har skattepengarna gått till? Det vill inte BCG svara på. Det är oacceptabelt att ett bolag som är verksamt i en bransch med skattemedel tiger på det viset. Men i slutändan är det Moderaterna som är svaret skyldig – och även där är det tyst.

Karin Rågsjö, sjukvårdspolitisk talesperson (V)

Håkan Jörnehed, oppositionslandstingsråd (V) Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev