fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Hr-chefen: ”Hantera stress som arbetsplatsolyckor”

Publicerad: 20 maj 2021, 11:09

Stress kan förebyggas redan vid rekrytering, säger Maria Ergül. ”Det är därför jag är så irriterad på att arbetsgivare ofta låter nyexaminerade hr-personer sköta rekryteringen. Det är ju det mest komplexa jobbet!”

Foto: Lisa Andreasson P4 Västmanland

”När någon ramlar av en lastmaskin utreds orsaken. När en medarbetare blir sjukskriven på grund av arbetsrelaterad stress konstaterar man mest: Jaha, ännu en som inte mäktade med.” Det säger hr-chefen och författaren Maria Ergül, som tycker att stressrelaterad ohälsa bör utredas som arbetsplatsolyckor.

Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljö

Anna Lundegårdh

al@dagenssamhalle.se


Utmattningssyndrom orsakar fler sjukskrivningsdagar än någon annan sjukdom i Sverige, och värst drabbad är offentlig sektor. Men enligt Maria Ergül, som skrivit ”Vägra väggen. Facit till hållbara medarbetare”, går den negativa trenden att bryta. 

– Människor gör det de mäts på. Det finns ju ett regelverk (AFS 2015:4) som ska hjälpa arbetsgivare att jobba mot stress. Problemet är att om det inte efterlevs blir det ingen konsekvens, såvida man inte råkar ut för en arbetsmiljöinspektion. 

Precis som företag enligt lag måste rapportera årsbokslut borde arbetsgivare tvingas redovisa hur de systematiskt förebygger överbelastning och psykisk ohälsa, tycker hon. Kommunala hälsobokslut kan vara ett steg på vägen, men det hon helst vill se är nya lagkrav där arbetsgivare som inte följer riktlinjerna ska få vite. 

– Många arbetsgivare har välskrivna powerpoints där de uppmuntrar medarbetarna att flagga vid stress. Men väl hos chefen kan den anställde ändå bli bemött med ”Vi har alla mycket just nu”. Så: practice what you preach. 

På din digitala plattform, som också heter Vägra väggen, står det om skam- och skuldkänslor som utbrända ofta brottas med. Men i takt med att medvetenheten kring sjukdomen ökat, har inte mer av ”skulden” hamnat i arbetsgivarnas knä?
– Jo, jag håller med. Fast det som kvarstår är att man ser på utmattning som att individen inte pallat trycket. Man nästan väntar in en sjukskrivning, snarare än se till att det inte händer alls. 

LÄS MER: Vårdanställda riskerar posttraumatisk stress. 

Men kan inte utmattningssyndrom lika gärna bero på ett trassligt privatliv?
– Har man en tuff situation privat kommer den att spilla över på jobbet, så till slut blir det arbetsgivarens problem. Då borde man kanske underlätta för medarbetaren under en period i stället för att trycka på ännu mer, för då smäller den i väggen. 

Förebygg stress på jobbet – Maria Ergüls bästa tips

Ge cheferna förutsättningar, i form av tid och kompetens, att kunna jobba med frågorna.

Skapa en tillåtande kultur. Det ska vara så högt i tak att man kan ringa och sjukskriva sig om man känner sig stressad en dag. Först då kommer medarbetarna känna att vägen är fri, jag kan gå till min chef och öppna upp.

Rekrytera rätt. Zlatan passade aldrig in i FC Barcelona trots att han är en av världens bästa fotbollsspelare. Han kanske var rätt person, men på fel plats. Och med en sådan rekrytering spelar det ingen roll vad man gör: han kommer inte att må bra, laget kommer inte att må bra.

Lär känna dina medarbetare. Tidiga stressignaler upptäcks lättast i ett förändrat beteende, vilket kräver insikt i de anställdas normalläge. 

Ta tempen på gruppen i början av varje dag. Låt alla berätta: Är jag röd (arbetsbelastningen är för hög, jag behöver hjälp) eller grön (arbetsbelastningen är behaglig)? De gröna ska inte få mer att göra, grönt är målvärdet! Ta bort mellanvärdet gult, annars väljer de flesta det för att slippa ta ställning. Chefen inleder med sin färgsättning.

Som arbetsgivare gäller det att agera på den faktiska situationen, framhåller Maria Ergül. Om en anställd inte presterar duckar många chefer och arbetsuppgifter flyttas över till mer högpresterande medarbetare. Problemet kan se löst ut, på ytan – men i själva verket har chefen fördubblat stressrisken. Man överutnyttjar sina högpresterare medan den lågpresterande gruppen blir understimulerad. 

Förebyggande stresshantering handlar om långsiktigt strategiskt arbete, utan omedelbara resultat. Att ”vägra väggen” kan dock vara lättare sagt än gjort. Tempot och kraven i arbetslivet höjs stadigt samtidigt som vi förväntas jobba längre. Men det går, hävdar Maria Ergül, även om det kräver mycket av många.

– Vi vet vad som bidrar till stress, vi vet att det finns metoder att ta till. Ändå väljer vi – för det är ett val – att inte göra något åt saken. Allt fler jobbar på mer än 100 procent av sin kapacitet, så vem ska orka driva frågan?

Friska arbetsplatser finns förstås också, påpekar hon. Och att som arbetsgivare förebygga utmattningssyndrom och höga sjuktal på grund av stress kräver inga kostsamma processer. 

– Ett första steg är att du som chef, när en medarbetare flaggar för stress, tar emot det och utreder i stället för att skjuta ned personen. Jag har mött flera arbetsgivare som lyckats vända sjuktalen och på kuppen ökat motivationen och förtroendet för sig själva. För det är det som händer när man som medarbetare känner att arbetsgivaren ser mig som en människa – inte som en maskin. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev