söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Högre ersättning till inhyrda sjuksköterskor efter personalavhopp

Publicerad: 25 mars 2022, 10:38

Mer än 20 sjuksköterskor på Sundsvalls sjukhus har på kort tid sagt upp sig i protest. Foto: Claudio Bresciani/TT

Riktade lönesatsningar på utvalda sjuksköterskor har lett till massuppsägningar på Sundsvalls sjukhus. Nu försöker sjukhusledningen rädda bemanningen genom att höja ersättningen till inhyrda sjuksköterskor.

Ämnen i artikeln:

BemanningsföretagRegion VästernorrlandLönebildningLönerRekryteringSjuksköterskor

Stefan Helte

sh@dagenssamhalle.se


Region Västernorrland har nyligen beslutat att 500 utvalda sjuksköterskor ska få cirka 3 000 kronor mer i månaden. Det har retat upp de som inte får ta del av lönesatsningen. 

Mer än 20 sjuksköterskor på Sundsvalls sjukhus har på kort tid sagt upp sig i protest. Detta har lett till att flera operationer har fått ställas in, rapporterar Ekot. 

För att råda bot på den akuta bemanningskrisen erbjuder sjukhusledningen nu bemanningsföretag högre ersättningar än vad de har avtal om. Vårdförbundets vice ordförande i Västernorrland Ewa Lodin tycker att det är en dyr och dålig lösning.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Kurt Pettersson på Region Västernorrland har sagt att urvalet av sjuksköterskor som får kraftigt höjda löner baseras på var det är störst brist på personal.

Med anledning av protesterna har Region Västernorrland meddelat att arbetsgivaren under våren ska göra en extra mer allmän lönesatsning på 50 miljoner kronor som går till sjuksköterskor, undersköterskor och skötare.

LÄS MER: Risk för motsättningar när de bästa ska lönebelönas 

LÄS ÄVEN: Stjärnorna bland sjuksköterskorna ska få högst löneökningar 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev