Arbetsvillkor
”Högern i EU bekämpar anställdas rättigheter”
Det finns en bred enighet om att EU:s regelkrångel måste minska. Men legitimiteten för det arbetet har minskat eftersom högergrupperna i EU använt det som en murbräcka för att försämra anställdas rättigheter och miljö- och konsumentskyddet.
Publicerad: 16 april 2015, 10:35
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
S är inte emot regelförenklingar, vi är emot högerpolitik, svarar Jens Nilsson (S).
REPLIK. Jag blir inte förvånad när jag läser Anna-Maria Corazza Bildts debattartikel ”S i knät på facket bekämpar effektivare EU” i Dagens Samhälle om EU:s arbete med regelförenklingar.
Det finns en bred enighet om att EU:s regelkrångel måste minska. När jag var kommunalråd i Östersund ägnade jag mycket tid åt att försöka få regelverken kring EU:s strukturfonder, som syftar till att stödja regional tillväxtpolitik, landsbygdsutveckling och bekämpa arbetslösheten, att bli enklare. Tyvärr upptäckte jag då att det mesta regelkrånglet hade Sverige själv skapat. Få saker dödar inspiration så mycket som att fylla i blanketter på rätt sätt. Men på flera andra områden kan definitivt EU:s regler förenklas.
Med den här bakgrunden är det synd att EU:s regelförenklingsagenda REFIT tappat den breda legitimitet som den borde ha.
I stället för att faktiskt ägna sig åt regelförenklingar använder högergrupperna i Europaparlamentet, och deras vänner i EU-kommissionen, REFIT som murbräcka för att försämra anställdas rättigheter, miljö- och konsumentskydd. Exemplen är många och bevisläget glasklart.
Det utskottsmöte som Anna-Maria Corazza Bildt nämner slutade med att högergrupperna tillsammans röstade fram en text som påminner om det gammelmoderata partiprogramet. Arbetsmarknadslagstiftningen beskrivs som en börda. Företag ska undantas sitt ansvar för hälsa och säkerhet på arbetsplatsen. De små företagen - där hundratusentals anställda arbetar - ska som huvudregel undantas från EU-lagstiftning. Den här texten är säkert en fjäder i Corazza Bildts hatt, men för mig som socialdemokrat hade det varit tjänstefel att rösta ja.
Det här är bara ett exempel på att REFIT inte längre är ett regelförenklingsprogram, utan ett politiskt projekt som handlar om att ändra politiken med riktning högerut.
EU-kommissionen fortsätter, trots omfattande kritik, att använda sig av begreppet guldplätering. Guldplätering används som en kritik mot länder i EU som vill ha starkare rättigheter för löntagare och bättre miljöskydd än vad EU-lagstiftningen kräver. Ur det här perspektivet kan en extra semestervecka ses som regelkrångel.
När den nya EU-kommissionen tillträdde inledde den med ett hot om att dra tillbaka två viktiga miljölagstiftningar om förbättrad luftkvalitet och cirkulär ekonomi. Efter en kritikstorm fick luftkvalitetslagstiftningen ligga kvar.
Det moderaterna ägnar sig åt är att paketera dålig politik under en tilltalande rubrik. Men Anna-Maria Corazza Bildt ska inte tro att det räcker med att säga regelförenklingar för att vara höjd över varje misstanke. Svenska socialdemokrater är inte mot regelförenklingar. Vi är mot högerpolitik.
Jens Nilsson, Europaparlamentariker (S)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.