Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

”Höga skatter ursäktar inte Östlings agerande”

När företrädare för viktiga organisationer i samhället och toppolitiker inte uppvisar en moralisk inre kompass minskar långsamt människors förtroende för samhället och viljan att vara med och bidra. Det skapar också en grogrund för populistisk vänsterpolitik.

Publicerad: 6 november 2017, 14:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Höga skatter ursäktar inte avancerade skatteupplägg där lagen kringgås, skriver Mats Persson

Foto: Liberalerna / Linnea Rheborg


Ämnen i artikeln:

SkatterVälfärdLiberalerna#vadfanfårjag

Avslöjandet i den så kallade paradisläckan, där det framkommer att näringslivstoppar och politiker har placerat pengar i skatteparadis, når högsta politiska nivå. I USA är handelsminister Wilbur Ross en av de som pekas ut. Leif Östling, ordförande i Svenskt Näringsliv, en annan.

Detta är ett i raden av avslöjanden de senaste åren. Vi minns alla Panama-dokumenten, där det visade sig att företag och enskilda personer via Nordens största bank, Nordea, använt sig av systematisk och olaglig skatteplanering via brevlådeföretag i Panama. Detta är säkerligen inte det sista avslöjandet heller.

Jag är liberal. Till skillnad från socialister vill jag inte bekämpa rikedom, utan fattigdom. Att människor startar företag och arbetar hårt för att förverkliga sina idéer är det som bygger Sverige starkt och det ska uppmuntras. Därför ska vi ha lägre skatter på arbete och företagande. Men höga skatter ursäktar inte avancerade skatteupplägg där lagen kringgås.

Om detta accepteras kommer en grundläggande princip i samhällskontraktet att suddas ut – att jag är beredd att göra min plikt och betala min skatt. Denna är viktig och något att kämpa för. Tillit och moral kan enbart vidmakthållas om människor upplever att andra gör rätt för sig. Sverige är ett land där människor har tillit till varandra och förtroende för myndigheter. Det är en av vårt samhälles största styrkor.

När företrädare för viktiga organisationer i samhället och toppolitiker, även i Sverige, inte uppvisar en moralisk inre kompass som man kan förvänta sig minskar långsamt människors förtroende för samhället och viljan att vara med och bidra. Vår välfärd bygger på ett rättvist och fungerande skattesystem. När vissa kringgår reglerna eller skatteplanerar får andra betala högre skatter samtidigt som det riskerar att gröpa ur grunden för vår gemensamma välfärd. Det är i grunden orättvist.

Det är särskilt viktigt att vi som är ickesocialister står upp mot skatteplanering. Om människor uppfattar företagare som giriga skapas en grogrund för populistisk vänsterpolitik som slår mot den fria företagsamheten. Socialistiska regleringar och lagar som bygger på att företagare i grunden är av ondo kommer att försämra svenskt företagsklimat. Därför måste vi som står upp för den fria företagsamheten också stå upp för att denna frihet sker under ett stort ansvar att agera korrekt och förtroendeskapande.

Vi Liberaler vill ha lägre skatter på arbete och företagande. Då kommer fler i arbete och fler betalar skatt till vår gemensamma välfärd. Med fler jobb och ökat företagande får fler större inflytande över sin framtid. Så byggs ett starkt Sverige där alla kan växa och det är något som alla tjänar på.

Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev