fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Härva kring utköpt direktör ska utredas: ”Ser allvarligt på händelsen”

Publicerad: 11 maj 2022, 08:53

Händelseförloppet kring hälso- och sjukvårdsdirektörens avgång ska granskas, säger regionrådet Malin Bergman. Regiondirektören Anders Byström hävdar att det rör sig om ett misstag. Foto: Anneli Åsén, Andreas Larsson

Jämtland Härjedalens regiondirektör mörkade uppgifter om hur det gick till när en toppchef köptes ut. En oberoende utredning ska nu gå till botten med vad som skett.

Ämnen i artikeln:

Region Jämtland HärjedalenArbetsmiljö

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


I februari meddelade regionen att hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Söderkvist beslutat att lämna sitt uppdrag. Hon hade under en tid fått hård kritik från Läkarföreningen i Jämtland som krävt hennes avgång. 

I ett pressmeddelande från regionen beskrevs det som att Maria Söderkvist avgick frivilligt – senare framkom att hon köptes ut för en årslön, rapporterar Länstidningen Östersund. Överenskommelsen om avgången och lönen var muntlig, hävdade då den tillförordnade regiondirektören Anders Byström. Inte heller det stämde, det fanns ett skriftligt avtal om att Maria Söderkvist skulle säga upp sig mot att hon fortsatt fick lön under ett år, uppger P4 Jämtland.

”Det var ett misstag som skedde utifrån en vilja att göra det som var bäst för verksamheten och för Maria”, sa nyligen Anders Byström i ett pressmeddelande på frågan om varför han förnekade att det fanns ett skriftligt avtal.

Regionstyrelsens ordförande Malin Bergman (C) meddelar nu att turerna kring avskedet ska granskas i en oberoende utredning. Syftet är att ta reda på om regionen har brustit i sitt agerande och en begäran om stöd har skickats till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). 

”Vi ser allvarligt på den här händelsen, säger hon i ett pressmeddelande.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev