söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Gör Skåne till försöksregion för lärlingsutbildningar

I Danmark är utbildning och arbetsliv sammankopplat i ett framgångsrikt lärlingssystem som skapar bra framtida jobbchanser för eleverna. Samma modell bör prövas i Sverige med början i ett skånskt försök.

Publicerad: 14 mars 2013, 10:37

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Ungdomsarbetslöshet

I Sverige har ungdomsarbetslösheten under långa tider varit mycket högre än i våra grannländer Danmark och Tyskland. Tittar vi närmare på Danmark, som är av särskilt intresse för oss i Skåne, så är utbildning och arbetsliv mer integrerat och eleven ses som en resurs, med en fot i utbildning och en i arbetslivet. När nu Skåne och Öresundsregionen efterfrågar fler yrkesutbildade personer med relevant kompetens vill vi gärna påminna om fördelarna med vårt grannlands beprövade lärlingssystem - och vill också påminna om att såväl staten, facken och arbetsgivarna helhjärtat stödjer systemet.

Andelen unga arbetslösa i Skåne är högre än snittet i Sverige, även om närheten till Öresundsregionens arbetsmarknad tidvis dämpar nivåerna. Tyvärr har många av de skånska kommunerna också en lägre utbildningsnivå än Öresundsregionen och landet i stort. Vi ser det som ett påtagligt problem att våra unga i regionen inte kan erbjudas samma möjligheter, med lärlingsmodell och bättre framtida jobbchanser. Arbetsförmedlingens uppdrag tycks vara att skicka unga skåningar till att leta jobb bland gruvorna i norra Sverige snarare än att blicka över sundet och se nyttan av en lärlingsmodell, arbetstillfällen och utbildningsmöjligheter i Köpenhamn och Danmark.

Det danska lärlingssystemet är nämligen ett framgångsrikt och beprövat system. I Danmark avlönas eleven under huvuddelen av den praktiska utbildningen enligt kollektivavtal och det finns inget särskilt betygskrav eller övre åldersgräns för att komma in på utbildningen. Vid konkurrens är det de elever som lyckas få till stånd ett lärlingskontrakt med en arbetsgivare som får förtur att gå utbildningen. Anpassningen till arbetsmarknaden och utbildningsbehovet sköts på ett mycket mer direkt sätt.

Efter en kortare grundutbildning anställs eleven hos arbetsgivaren under 1½-5 år med avtalsenlig lön för att på plats lära sig yrket. Eleven går några veckor varje år på skolan och varvar teori med praktik. För de som önskar är det dessutom möjligt att förlänga utbildningen och skaffa högskolebehörighet. Arbetsgivaren får ersättning från en företagsfond för den lön som betalas till eleven under den tiden som eleven tillbringar i skolbänken.

Individuellt utformade utbildningar, lön under utbildningstiden och möjligheter till högskolebehörighet är några viktiga skillnader mellan det danska lärlingssystemet och det uddlösa lärlingssystemsförsöket i Sverige. Att vi hellre diskuterar att människor ska jobba längre upp i åldern, än att diskutera hur fler ska kunna få jobb och utbildning tidigare, är symptomatiskt för den svenska debatten. För att fler unga arbetslösa ska få möjlighet att komma in på arbetsmarknaden via lärlingsutbildningarna behöver svenska företag, fack och arbetsgivare, staten, regionerna och kommunerna, öppna verkliga dörrar för ungdomar i Sverige. Inte bara sådana fantasi-dörrar som magiskt öppnar sig i Arbetsförmedlingens reklamfilmer.

I en skånsk försöksregion för lärlingsutbildningar skulle ett särskilt statligt ekonomiskt stöd för unga lärlingar kunna tas fram så att skånska företag stimuleras att anställa fler lärlingar. Skåne och Malmö är en del av Öresundsregionen och det är hög tid att ge arbetslösa unga möjlighet att jobba och studera i hela regionen och bortse från administrativa och byråkratiskt hindrande gränser. Det behövs nytänkande för en bättre utbildning, bättre chanser till jobb och en bättre möjlighet att bidra till samhällets utveckling.

Lari Pitkä-Kangas, kommunalråd (MP) Malmö stad Foto: Per Wilkens

Anders Åkesson, vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden Region Skåne

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Ungdomsarbetslöshet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev