torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

”Gör Almedalsveckan tillgänglig för alla nästa år”

Trots att många besökare under Almedalsveckan har hörselskador eller synnedsättningar är bristerna i tillgänglighet för denna grupp stora. En fjärdedel av lokalerna saknar hörslinga, 60 procent av seminarierna saknar teckenspråkstolkning och endast 1 procent syntolkas.

Publicerad: 7 juli 2017, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

För att Almedalens ska fungera som demokratisk mötesplats måste alla kunna vara delaktiga, enligt debattörerna.


Ämnen i artikeln:

Tillgänglighet

Nu har nästan hela Almedalsveckan passerat. Som vanligt avlöser seminarierna och arrangemangen varandra. Tiotusentals personer tar sig från seminarium till panelsamtal. Det mesta är precis som tidigare år. Att Almedalsveckan inte är till för oss, och att vi inte känner oss välkomna är också som vanligt.

Vi representerar Unga Hörselskadade (UH) och Unga med synnedsättning (US). Vi är i Almedalen för att lyfta våra respektive hjärtefrågor. Unga med synnedsättnings medverkan har som syfte att bland annat belysa för allmänheten hur tufft vi har det på arbetsmarknaden och om hur reglerna om ledsagning via LSS behöver förtydligas så det inte finns så mycket utrymme för tolkningar. Samtidigt är Unga Hörselskadade på plats för att lyfta skolfrågan som är vår fokusfråga för i år.

Men vi kan inte fokusera på våra frågor. I stället brottas vi med problematiken att Almedalen inte är tillgängligt för oss. Ungefär en procent av alla seminarier, debatter och tal syntolkas och då är det samma arrangörer som syntolkar. Det är oerhört problematiskt för oss med en synnedsättning då vi är beroende av syntolkning för att bli inkluderade och ha möjlighet till full delaktighet. Deltagande utan delaktighet är inte att möjliggöra att vi kan utnyttja våra demokratiska rättigheter. 

För att kontrollera tillgängligheten för hörselskadade genomför Unga Hörselskadade “Slingpatrullen” som testar hörslingor, bedömer ljudmiljön och tar fram statistik på hur ofta det finns teckenspråkstolk och skrivtolk. Vi vet att ungefär 15-20 procent av besökarna har en hörselskada och för oss är det helt avgörande att det finns en fungerande hörseltillgänglighet. Slingpatrullens arbete är nödvändigt då vi får möjlighet att samtala med arrangörer och belysa om vikten att ha en fungerande tillgänglighet. Men vi vill inte göra det! Vi ska inte behöva göra det! Ändå tvingas vi år efter år till att ha det som huvudfokus.

Slingpatrullens deltidsrapport visar att 25 procent av alla lokaler saknar hörslinga och att 60 procent av arrangemangen saknar teckenspråkstolkning. Vi ser en positiv utveckling när det kommer till hörslingor men allt för ofta fungerar den inte eller så behöver vi påminna arrangörerna att sätta på den. 

Det är absurt att en av världens största demokratiska mötesplats brister så mycket i sitt tillgänglighetsarbete och inte öppnar upp och inbjuder till att alla ska kunna utnyttja sina demokratiska och mänskliga rättigheter.  

Vi kräver att Almedalsveckan blir en tillgänglig mötesplats. Att tillgängliga montrar, lokaler och stånd blir ett obligatoriskt krav för att arrangera något under veckan. Nu är det med i checklistan för arrangörer men inget krav. Vi menar att allas rätt till delaktighet är grundläggande och avgörande för att Almedalen ska vara den demokratiska mötesplats som den skulle kunna vara. Våra perspektiv är viktiga att lyfta fram och vi måste ges möjlighet att kunna göra det.

Vi är trötta på att lämnas utanför det politiska samtalet!

Jonathan Wahlström, ordförande Unga Hörselskadade (UH)

Linus Forsberg, ordförande Unga med Synnedsättning (US)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Tillgänglighet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev