måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

”Det tär på en att läsa så mycket hot och hat” säger Gislaveds socialchef Malin Johansson, vars medarbetare varit hårt ansatta.

Foto: MATHIAS BERGELD/BILDBYRÅN

Gislaved i hatstormen: Osanningar om läskförbud gick inte att stoppa

När läsk drogs in på äldreboenden sattes tio personer på att hantera hat och kommentarer i sociala medier. Slutsatsen efter krisen: Kommunen måste reagera snabbare på händelser på nätet. ”Inte precis vårt kärnuppdrag”, säger kommundirektören.

Publicerad: 20 maj 2021, 08:20

Cecilia Granestrand

Reporter

cg@dagenssamhalle.se

Socialförvaltningen har gått upp i stabsläge och säkerhetsenheten är inkopplad. I en del möten har poliser deltagit. I sociala medier och mejl har kommunens kostchef kallats äckel, kommandora, gestapokärring och sadist. Personal som hanterar mejl och kommentarer erbjuds krisbearbetning. 

Inget av detta kunde någon föreställa sig när socialnämnden i mitten av april informerades om att läsk inte längre skulle erbjudas som daglig måltidsdryck på äldreboendena i Gislaved.

– En rutinåtgärd och något som många andra kommuner gjort före oss. Ibland ändrar vi utbudet på vård- och omsorgsboendena. Vi såg det inte som en stor fråga, säger socialchefen Malin Johansson.

Men måndagen den 19 april toppar Värnamo Nyheter förstasidan med ”Läsk nu endast till fest för de äldre”. I artikeln uttalar sig kommunens kostchef om läsken på ett sätt som många retar sig på: ”Den tillför ingen kvalitet för våra äldre”. Hon förklarar det med att ”det är lätt att läsken konkurrerar ut maten”.

Värnamo Nyheter får runt 300 kommentarer på sin Facebooksida och intervjuar en man som bor på ett äldreboende. Han dricker själv inte läsk, men tycker inte att någon annan ska bestämma vad han ska dricka.

Rapporteringen får en handlare i Eksjö att skänka 480 liter läsk till Gislaveds kommun. En gåva som skapar förvirring.

– Vi blev tagna på sängen. Det var en fin gest, men vi visste inte var vi skulle förvara läsken och inte vilket ansvar vi kunde ta, som mellanhand. Vi ville inte förhasta oss, säger Malin Johansson.

En jurist konsulteras. Kostchefen ger dock i radio besked om att gåvor inte kan tas emot och att hon förutsätter att den donerade läsken har slängts. Detta sker dock aldrig – flaskorna skickas i stället till äldreboendena, där de boende fritt kan förse sig. 

Men då har ilskan redan svämmat över i sociala medier. Det skrivs rasande kommentarer om stöld från de gamla, och nyheten sprids över landet. Aftonbladet berättar att ”kommunen stoppar äldre från att dricka läsk” samt att den skänkta läsken har kastats. 

Arga mejl väller in till kommunen, som också får hätska kommentarer på sin Facebooksida. Inte mindre än tio personer avdelas till arbetet med att läsa långt över 500 mejl, svara på frågor och sålla ut sådant som ska polisanmälas. 

– Det tär på en att läsa så mycket hot och hat, så ingen ska behöva läsa allt, säger Malin Johansson.

LÄS MER: Kostchef utsatt för hatvåg efter läskstopp - ”Totalt oacceptabelt” 

Personal på kommunens säkerhetsenhet går tillsammans med poliser igenom runt 140 mejl som är hotfulla eller innehåller så allvarliga påhopp att de som skickat dem kan ha gjort sig skyldiga till brott. De råaste kommentarerna på kommunens Facebooksida skärmdumpas innan de plockas bort.

Många som hör av sig vill att kostchefen ska avskedas. Ibland uttrycks denna uppfattning mycket grovt: ”Sparka det där jävla aset ända ner i helvetet. Men tvinga i henne en liter piss först.” 

En del önskar att ”kärringjäveln ska sättas på torrt bröd och vatten” eller frågar chefen hur det känns att vara ”Sveriges absolut mest hatade och avskydda tjänsteperson just nu”. Det skrivs även att Gislaved är en fascistkommun, att tjänstemän och politiker är hjärtlösa, vidriga kräk och svin samt ”inkompetenta jävla trähattar”. Det talas om diktatorsfasoner och ”stackars fångar till pensionärer”. 

LÄS MER: Vem visar vägen ur hatstormen? 

– Människor tappar all form av anständighet, konstaterar Malin Johansson. 

Alla medarbetare som hanterar mejlen och kommentarerna i sociala medier erbjuds debriefing, alltså samtal om vad det är de är med om, enskilt eller i grupp. 

– Behoven kan se olika ut och erbjudandet går återkommande ut. Kommunhälsan är inkopplad, berättar Malin Johansson. 

Några dagar efter att hatstormen inletts tar kommundirektör Anders Johansson till orda på kommunens webbplats. Han fördömer trakasserierna och vädjar till dem som uttrycker sina åsikter att göra det med respekt för andra människor.

Ett par veckor senare säger han att han börjat fundera mer kring medielandskapet.

– Jag är förvånad över vilken fart detta tog, både i sociala medier och vanliga medier. Att det skulle få så stora proportioner och uppmärksammas nationellt, det var vi inte beredda på. 

En av dem som twittrat om läsken i Gislaved är Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg. Han skriver att ”någon tomte på kommunkansliet” bestämt att äldre inte ska få dricka läsk. 

Anders Lindberg anser inte att han därmed sänkt tröskeln för vad som offentligt kan uttryckas om en kommunal chef.

– Jag kan ha fel, men jag har svårt att se att jag bidrog till att sänka nivån. Jag använde inte ett hårt språk och det är oerhört stor skillnad på vad jag skrev i en ganska lång tråd och vad andra sedan skrev, säger han.

Enligt Anders Lindberg var det inte konstigt att många reagerade när den indragna läsken i Gislaved blev en riksnyhet, men han tycker att det gick till överdrift. 

– Jag noterade att det spårade ur totalt och jag förstår att sociala medier kan bli ett stort arbetsmiljöproblem i kommuner. Den typen av reaktioner vi såg här är ju oacceptabla. 

Anders Johansson, kommundirektör i Gislaved. Foto: Gislaveds kommun

Anders Johansson, kommundirektör i Gislaved.

Foto: Gislaveds kommun

Kommundirektören Anders Johansson tror att kommunens medarbetare hädanefter måste ha bättre koll på sociala medier.

– Vi behöver reagera snabbare på det som händer på nätet. Men det kommer att kräva resurser, så vi får se vad organisationen klarar av. Det är ju inte precis vårt kärnuppdrag.

LÄS MER: TCO: Värna offentliga tjänstemäns oberoende och integritet. 

Både han och socialchefen Malin Johansson är frustrerade över att kommunen haft så svårt att nå ut med sin information, trots flera pressmeddelanden.

– Osanningar har farit väldigt snabbt. Det spreds felaktiga nyheter om att äldre förbjuds att dricka läsk. Men det finns inget förbud, säger Malin Johansson.

Efter skiftande besked från politiker har socialnämnden nu beslutat att ställa sig bakom de nya riktlinjerna. Läsk kommer till vardags inte att erbjudas som måltidsdryck på äldreboendena. Den som vill dricka läsk till maten får själv ta med den.

Den strida strömmen av mejl har avtagit, men ett och annat kommer fortfarande. När krisen, som kallats ”läskgate”, så småningom ska analyseras kommer det bland annat att handla om hur kommunens chefer ska våga fatta beslut som inte får applåder.

Anders Johansson är bekymrad över att chefer framöver kan hämmas av oro för att hängas ut. 

– Det kan göra dem försiktigare och långsammare i att fatta beslut. Och det kan påverka hur organisationen och verksamheten utvecklas. 

Fotnot: Kostchefen har fått möjlighet att uttala sig, men har valt att avstå. I juni 2021 sade hon upp sig. 

LÄS MER: Därför är läskstopp för äldre omotiverat. 

 


Ämnen i artikeln:

HotArbetsmiljöSociala medierKrishanteringLäskstopp i Gislaved

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev