söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Fullmäktigemöten skjuts på framtiden

Publicerad: 17 mars 2020, 11:38

Borås ska ha ett så snabbt möte som möjligt, enligt Ulf Olsson, kommunstyrelsens ordförande (S). Foto: Nils Jacobsson / Bildbyrån

Runt om i landet blir fullmäktigemöten inställda eller uppskjutna. I Borås hålls mötet, men utan heta debatter.

Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöCovid-19Förtroendevalda

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Svenljunga, Borgholm, Bjuv, Hudiksvall, Sölvesborg, Katrineholm, Sollentuna… Under förra veckan samt måndagen och tisdagen meddelade mängder av kommuner att mars månads fullmäktigemöten ställs in med hänvisning till coronasmittan. I de flesta fall hoppas man kunna behandla nödvändiga ärenden på april månads möte.

I Borås ska torsdagens möte i kommunfullmäktige hållas. Där har partierna kommit överens om att sluta borgfred. Långa och heta debatter som kan dra ut på tiden ska undvikas.

– Vi drar ur alla ärenden som inte är av akut karaktär så att vi kan ha ett så snabbt möte som möjligt, säger Ulf Olsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Borås, till SVT.

Han tillägger att sådant som stryks kan vara motioner, som sällan är akuta men kan uppfattas som kontroversiella.

I Sölvesborg ställs nästa veckas fullmäktigemöte in, bland annat med hänvisning till att alla inte skulle kunna närvara.

– Eftersom det finns en hel del både ledamöter och tjänstemän som åldersmässigt befinner sig i riskzonen blev beslutet att ställa in, säger Anders Bogren (M) till Blekinge Läns Tidning.

Också i Sollentuna ställs veckans möte in, bland annat för att förutsättningarna för att hålla det var extra dåliga.

– Vi är i en tillfällig lokal som innebär att det är trångt och bökigt och lite sämre ventilation, som gör att riskmiljön är högre än i den gamla salen. Sedan är vi mitt inne i det här begynnande virusutbrottet, så det är en ren försiktighetsåtgärd, säger fullmäktiges ordförande Björn Karlsson (M) till Sollentuna Direkt.

På många håll planeras det för fullmäktigemöten på distans. Den möjligheten finns numera i kommunallagen. Skrivningen i lagen tar visserligen främst sikte på att enskilda ledamöter ska kunna delta utan att fysiskt vara på plats, men troligen kommer kommuner att låta alla medverka på distans om man har en teknisk lösning som gör att det fungerar bra.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev