fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Förskolepersonal hotas och är rädda för chefer

Publicerad: 25 maj 2022, 08:35

Strax över 100 medarbetare och 20 chefer inom förskolan i Göteborg uppger att de hotats eller utsatts för våld av utomstående, exempelvis förskolebarnens föräldrar. Foto: Hasse Holmberg/TT

Över 100 medarbetare inom förskolan i Göteborg utsattes förra året för otillåten påverkan, visar enkät. Påtryckningarna kommer ofta från chefer eller kollegor.

Ämnen i artikeln:

Tystnadskulturen i GöteborgOtillåten påverkanSenaste nyttFörskola

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Som ett led i arbetet mot otillåten påverkan har Göteborgs stad lagt till frågor om detta i sin medarbetarenkät. Svaren från förskoleförvaltningen visar att medarbetare ändrat beslut eller låtit bli att agera professionellt av rädsla för repressalier, skriver Dagens Nyheter.

Det är fler som uppger att de är rädda för chefer och kollegor än för utomstående, till exempel anhöriga till förskolebarnen. 

Men 50 personer, varav 15 chefer, har utsatts för otillåten påverkan av personer utanför organisationen. Runt 20 av dem har på grund av detta ändrat beslut eller avstått från att fatta vissa beslut.

– Det visar att det är ett systematiskt problem att vissa personer försöker hota sig till vissa beslut. Det kan jag aldrig acceptera, säger Axel Darvik (L), kommunalråd med ansvar för förskolan i Göteborg, till Dagens Nyheter.

Strax över 100 medarbetare och 20 chefer uppger att de hotats eller utsatts för våld av utomstående, exempelvis förskolebarnens föräldrar. 

– Det vanligaste är att det händer när förskolan gör en orosanmälan till socialtjänsten om att man misstänker att ett barn far illa, säger t f förvaltningsdirektör Hans Wettby till Dagens Nyheter.

LÄS MER: ”Riskanalys inför varje besök” – nu tar Göteborg krafttag mot påtryckningar 

LÄS MER: ”Subtila händelser kan vara startpunkt”- här är utdrag ur metodhandbok 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev