Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Flexibel syn på arbete lyft för skärgården

Alla invånare i Stockholms län vinner på en mer flexibel syn på arbetet. Det visas inte minst nu under Jobba hemma-dagen i dag onsdag. Om fler får möjlighet att arbeta flexibelt via strategiska IT-satsningar bidrar det till en mer spirande skärgård - året om, skriver Österåkers IT-chef Monika Smidestam.

Publicerad: 26 mars 2014, 08:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ItBredbandLandsbygdenArbetsmarknad

En skärgårdskommun, där många invånare pendlar och där ännu fler pendlar sommartid, det är Österåkers kommun. Med möjlighet till flexibelt arbete och befintlig teknik kan allt fler jobba där de vill vara, pendla mindre och samtidigt spara på miljön. Varför ägna flera timmar i veckan att ta sig till och från sin arbetsplats om man kan samarbeta utan att behöva vara på samma fysiska plats?

En förutsättning är att invånare ska kunna koppla upp sig, även i de mindre tillgängliga delarna i kommunen som Ljusterö och Ingmarsö. Österåkers kommun satsar stort på att bredband och ser det som en möjliggörare till flexibelt arbete i kommunen.

Vi i Österåker har en enorm potential genom att ta tillvara de möjligheter som den moderna tekniken skapar fullt ut. Vårt mål är att bli årets IT-kommun senast 2020. För att nå dit har erbjuder vi bland annat trådlöst nät på alla våra skolor vid sidan av biblioteken. Och vi fortsätter bygga ut näten på våra äldreboenden. Vi vill att Österåker ska bli ännu mer attraktiv som boplats och vår del av skärgården ska vara levande året om. En kommun där man kan bo, arbeta och leva.

Vi i kommunen ser att vi kan spara tid och pengar även när det gäller de korta resorna inom kommunen. Därför har vi infört resfria möten, vilket möjliggörs genom video- och telefonmöten via Lync och Skype. Det spar tid, miljö och skattepengar. En annan sak som vi vill utveckla är ett koncept där invånare erbjuds arbetsplatser. Det kommer finnas arbetsplatser tillgängliga för invånare som vill begränsa antalet timmar de pendlar. Det ska vara lättare att jobba från alla delar av vår kommun, året runt.

Det är också därför vi stöttar initiativet Jobba hemma-dagen den 26 mars som vill lyfta fördelarna med flexibelt arbete. Med initiativet hoppas vi att fler upptäcker möjligheterna. För oss är detta ett startskott. Vi hoppas att fler av våra kommuninvånare ska upptäcka möjligheterna i vår egen kommun. Efter sommaren kommer invånare att via kommunens webbsida kunna boka arbetsplatser.

Alla invånare i Stockholms län vinner på en mer flexibel syn på arbetet. Om fler fick möjlighet att arbeta flexibelt skulle det bidra till en mer spirande skärgård - året om. Dessutom skulle vi skärgårds- och pendlarkommuner kunna bidra till lösningen av den stora bostadsutmaningen som Stockholmsregionen står inför när tiotusentals människor årligen flyttar hit. Här finns marken.

Monika Smidestam, IT-chef Österåker

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev