tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Fika rättvist med oss och bidra till förändring!

Visst vill vi alla göra något för att minska fattigdomen i världen? Världens ledare tror att det är möjligt och har undertecknat Agenda 2030 där ett av huvudmålen är att utrota fattigdomen i världen fram till år 2030. Torsdagen den 20 oktober är det Fairtrade Challenge. Då samlas tusentals människor över hela Sverige för att fika rättvist och etiskt. Kom gärna och fika med oss, skriver Stockholms styrgrupp för Fairtrade City.

Publicerad: 20 oktober 2016, 08:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Torsdagen den 20 oktober är det Fairtrade Challenge. Då samlas tusentals människor över hela Sverige för att fika rättvist och etiskt.


Ämnen i artikeln:

StockholmEtikFattigdomFNHållbar offentlig upphandling

Varje dag handlas stora mängder varor som producerats i länder med utbredd fattigdom, under bedrövliga villkor. Det är inte acceptabelt att människor far illa för att vi ska kunna köpa mat, dryck och andra produkter så billigt som möjligt utan krav på att grundläggande mänskliga rättigheter som vi tar för givna här i Sverige efterföljs.

I maj i år diplomerades Stockholms stad som Fairtrade City. Det innebär att vi engagerar oss för rättvis handel och etisk konsumtion. Syftet med vårt arbete är att öka kännedomen om och efterfrågan av varor som har blivit producerade med respekt för mänskliga rättigheter och med målet att odlare och producenter i länder med utbredd fattigdom själva ska kunna förbättra sitt liv och sin arbetssituation.

Att Stockholm arbetar med detta är ett led i våra egna mål för social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet, men även ett led i att driva FN:s hållbara utvecklingsmål, Agenda 2030, som antogs 2015. Agenda 2030 består av 17 mål, däribland att utrota fattigdom och hunger, uppnå jämställdhet och uppmuntra till hållbar användning av våra ekosystem. Målen ska vara uppnådda till år 2030 och enligt OECD har Sverige störst förutsättningar av alla att nå de globala målen.

Vi som Sveriges huvudstad har ett stort ansvar för att driva arbetet framåt och engagera både civilsamhälle och näringsliv i denna viktiga fråga. Arbetet med Fairtrade City Stockholm leds av en styrgrupp som representerar hela lokalsamhället. Vi har representanter från civilsamhället, näringslivet och från staden.

Genom vårt arbete med Fairtrade City förbinder vi oss tillsammans att öka den etiska konsumtionen inom stadens gränser och vi arbetar med att ställa krav i den offentliga upphandlingen, i form av sociala, ekonomiska och miljömässiga hållbarhetskrav.

Torsdagen den 20 oktober är det Fairtrade Challenge. Då samlas tusentals människor över hela Sverige för att fika rättvist och etiskt.

Väljer du Fairtrade-märkta produkter skapar du möjlighet till förändring. Du bidrar till att odlare och anställda, med egen kraft, kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Några av styrgruppens medlemmar bjuder på Fairtrade-fika runt om i stan, bland annat Konsumentföreningen Stockholm som Fairtrade-fikar på Centralstationen

Kom gärna och fika med gott samvete med oss. Tillsammans gör vi skillnad.

Katarina Luhr, miljöborgarråd (MP) Stockholms stad, ordförande styrgruppen Fairtrade city

Karin Gustafsson, biträdande finansborgarråd Stockholms stad (S)

Lars Ericson, VD, Konsumentföreningen Stockholm

Caroline Thunved, kommunikationschef Scouterna

Jessica Dymén, Esam AB

Christian Wijkström, regiondirektör Coop Stockholm

Agnetha Marcks v Würtemberg, hotelldirektör Scandic Hotels

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev