tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Fi: Vi gör mer mot hedersvåldet än alliansen

Feminister anklagas för att inte bry sig om kvinnor som drabbas av våld i hederns namn. Men den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm har genomfört flera förbättringar för våldsutsatta och i dag hjälper vi många fler än när alliansen styrde staden, skriver Fi.

Publicerad: 25 augusti 2015, 08:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ambitionen när det gäller frihet från våld och förtryck är högre än någonsin, skriver Fi. Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

KvinnojourerFörorterHederskulturFörortens radikaliseringFeministiskt initiativFeminismJämlikhetJämställdhetHedersvåld

Det pågår en svekdebatt där feminister anklagas för att inte bry sig om kvinnor som drabbas av våld i hederns namn. Senast ut i raden är Ivar Arpi, ledarskribent SvD, som gör gemensam sak med Gulan Avci (FP), och hävdar att Feministiskt initiativ i Stockholms stadshus ägnar sig åt magi i stället för politiskt handling. Anledningen är att Feministiskt initiativ menar att även språket är en nyckel till förändring.

Att språket har betydelse borde vara självklart för varje journalist. Det gäller även i politiken. Det gör skillnad att ord som jämställdhet och diskriminering nämns mer än tio gånger så ofta i den rödgrönrosa majoritetens budget än innan maktskiftet.

Att räkna ord är inte bara en välprövad metodik för att synliggöra skillnader i prioriteringar, det är också en konsekvens av att anlägga ett antidiskrimineringsperspektiv – på hela politiken.

Feministiskt initiativ har funnits representerade i Stockholmspolitiken i snart ett år. Vi har på elva månader gjort mer än vad Folkpartiet uträttat under åtta år vid makten. Den rödgrönrosa majoriteten har genomfört flera förbättringar för personer som drabbas av våld i hederns namn.

Det ekonomiska stödet till kvinnojourerna har exempelvis fördubblats och vi har avsatt ytterligare åtta miljoner till förebyggande insatser.

Kvinnojouren Terrafem har under lång tid bedrivit en viktig verksamhet genom att erbjuda våldutsatta kvinnor stöd på över 60 olika språk. Därför tog den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm beslut om att bevilja Terrafem finansiering för att fortsätta driva och starta upp de verksamheter som de ser behov av. Verksamheter som annars hade fått läggas ner. I dag kan de hjälpa många fler än när Gulan Avci och Alliansen styrde staden.

Ambitionen när det gäller frihet från våld och förtryck är högre än någonsin. Den rödgrönrosa majoriteten vill ta ett helhetsgrepp om mänskliga rättigheter och låta dem genomsyra alla stadens verksamheter. Stockholm har inrättat ett råd med tillhörande kansli för mänskliga rättigheter som ska ta fram statistik, rapporter och utbildningar i syfte att förbättra stadens arbete med att tillgodose alla invånares mänskliga rättigheter.

Vi har även bjudit in Folkpartiet att sitta med i detta råd.

Feministiskt initiativs vision är en stad där ingen behöver vara rädd för våld. Det är ingen omöjlig politiskt vision, men det kräver politisk handling. Stödet till enskilda jourer är bara en del av arbetet, vi arbetar också med att skapa långsiktigt stöd till tjej- och kvinnojourerna för att de ska ha rätt förutsättningar att ge skydd till alla våldsutsatta, oavsett bakgrund eller legal status.

Våld och förtryck i hederns namn är ett brott mot individens mänskliga rättigheter. Det är bra att många partier engagerar sig i frågan. Det är tråkigt att feminister inom Folkpartiet verkar vara mer intresserade av att svartmåla andra feminister än att skapa verklig förändring för våldsutsatta.

Alla krafter behövs för att kvinnor, barn och unga som utsätts för våld och förtryck i hederns namn får sina mänskliga rättigheter tillgodosedda. Vi gör det tillsammans!

Gita Nabavi, gruppledare för Feministiskt initiativ (Fi) Stockholms stad

Jenny Sandsten, utbildningsnämnden Stockholms stad (Fi)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev