Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Feriejobbarna är framtidens anställda

Snart drar den stora feriejobbskarusellen igång i kommuner och landsting. I år är det närmare 70 000 unga som får chansen till en första inblick i arbetslivet. Det är ett gyllene tillfälle att visa upp välfärdssektorn från sin bästa sida och få ungdomarna att vilja komma tillbaka.

Publicerad: 19 juni 2013, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SommarjobbArbetsgivare

Sveriges Kommuner och Landsting driver sedan två år tillbaka satsningen Sveriges Viktigaste Jobb för att på så sätt försöka säkra behovet av framtida arbetskraft till vår sektor. Generationsväxling och ökad efterfrågan på välfärdstjänster gör att vi kommer behöva många nya medarbetare framöver.

En av de saker som framkommit tydligt i vårt kampanjarbete är avsaknaden av arenor där unga får möta våra arbetsgivare och allt de har att erbjuda inför det framtida arbetslivet. Kommuner och landsting är ofta dåliga på att marknadsföra sig i sådana sammanhang. Att till exempel visa upp sig på rekryteringsmässor och via praktikplatser kan vara en god investering för framtiden.

Det gäller även feriejobben, eller som de allmänt kallas; sommarjobben. Kommuner och landsting tar varje år ett stort ansvar för att låta svenska ungdomar prova på arbetslivet och allt vad det innebär. Det är en ypperlig chans att också visa upp den breda palett av yrken som finns i vår sektor. Att tydliggöra att det handlar om mer än om de traditionella välfärdsjobben inom vård, skola och omsorg, och att många yrken är både utvecklande och givande. Det är nu vi har chansen att visa upp oss som attraktiva arbetsgivare och förmå de unga att söka sig tillbaka till välfärdssektorn när de slutfört sina studier.

Vi vet att det finns ett intresse för att jobba i välfärdssektorn. Enligt den rapport om ungdomars attityder till välfärdssektorn som vi publicerade i vintras, är det 60 procent av alla ungdomar som kan tänka sig en framtid inom välfärden. De tycker att vår sektor har meningsfulla, roliga och spännande jobb med goda framtidsutsikter, schyssta arbetsvillkor och möjlighet att träffa mycket människor. Allra roligast och mest utvecklande tycker de att läraryrkena verkar vara – en bild som inte riktigt stämmer överens med den allmänna bilden av skolan. Det kan vara värt att notera.

Även om dagens unga visar ett stort intresse för välfärdens yrken, förknippar de inte sektorn med höga löner, goda karriärvägar eller bra arbetsmiljö. Deras attityder kan i vissa fall bygga på felaktiga uppfattningar, men det innebär ändå att vi har stora utmaningar framför oss. Från SKL:s sida kan vi på ett övergripande plan försöka påverka bilden och bidra till den verksamhetsutveckling som behövs. Men det är på lokal nivå, hos den enskilda arbetsgivaren som ungdomarna får konkret erfarenhet och kunskap om faktiska förhållanden.

Därför: Tänk employer branding när ni tar emot sommarjobbarna i sommar. I kampanjens verktygslåda publicerar vi konkreta tips om hur man kan tänka. Här är några av dem:

• Hur använder du på bästa sätt feriejobben för att sprida en positiv bild av din arbetsplats?
• Ställ krav på de arbetsplatser som tar emot feriejobbare att visa upp kommunen eller landstinget som en attraktiv arbetsgivare.
• Skapa ett system som snabbt fångar upp det som inte fungerar under feriejobbperioden och åtgärda det direkt för att förhindra negativa upplevelser för ungdomarna. Det bidrar till att kvalitetssäkra och utveckla feriejobben.

Håkan Sörman, vd Sveriges Kommuner och Landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SommarjobbArbetsgivare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev