onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Fel neka kvinna slöja på jobbet – kommun får betala skadestånd

Publicerad: 24 maj 2022, 09:30

Diskrimineringsombudsmannen begär skadestånd av Kramfors för att kvinna nekats bära slöja på jobbet. (Kvinnan på bilden är inte den som omnämns i texten). Foto: Martina Holmberg / TT

Kramfors kommun betalar 70 000 kronor i skadestånd till en kvinna som tvingades välja mellan att bära slöja och ha jobbet kvar. Chefer ska nu utbildas om diskrimineringslagen.

Ämnen i artikeln:

SlöjaDiskrimineringHemtjänst

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Kvinnan var timanställd i hemtjänsten och fick via sms veta att hon inte tilläts bära slöja när hon arbetade. Hon bar en så kallad hijab, som täcker håret men inte ansiktet. 

Enligt Diskrimineringsombudsmannens utredning av ärendet tog kvinnans chef på ett ledningsgruppsmöte upp frågan om huruvida slöjor skulle köpas in som arbetskläder. Verksamhetschefen meddelade då att medarbetare inte fick bära slöja under arbetet. 

Strax därefter gavs kvinnan besked om att hon inte skulle få ha kvar sin anställning om hon bar slöja på jobbet.

Verksamhetschefen har senare förklarat att hon trodde att frågan gällde om kommunen skulle köpa in slöjor som täcker ansiktet. Sådana är inte tillåtna i jobbet, medan slöjor som täcker håret får bäras. 

När missförståndet uppdagades erbjöds kvinnan fortsatt timanställning, men hade då förlorat inkomst under en månads tid. 

Diskrimineringsombudsmannen (DO) anser att kvinnan diskriminerats. 

– Även om missgynnandet skulle ha sin grund i ett missförstånd så har anmälaren diskriminerats och lidit en kränkning till följd av kommunens agerande. Kommunen har som arbetsgivare ett strikt ansvar att säkerställa att anställda inte utsätts för någon form av diskriminering, säger Vanessa Grapenstedt, jurist på DO:s processenhet, i ett pressmeddelande.

Kramfors kommun har medgett att chefen gjorde fel.

– Det hela är ytterst beklagligt och borde aldrig ha hänt. Saken kan dock inte göras ogjord, och det är därför självklart att vi betalar ut den ersättning som DO anger, säger välfärdsförvaltningens chef Mikael Gidlöf i ett annat pressmeddelande. 

Kvinnan får 70 000 kronor i skadestånd samt 5 900 kronor i ersättning för förlorad arbetsinkomst. Hon är numera timanställd i en annan verksamhet i Kramfors kommun. 

– Vi tar ytterst allvarligt på händelsen och vill inte att den upprepas. Därför kommer alla chefer inom välfärdsförvaltningen att genomgå en utbildning om diskrimineringslagen till hösten, säger Mikael Gidlöf.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev